Томислав Дончев: Не е сигурно дали Южен поток е спрян, България е в окото на бурята

Трудно е да се каже дали "Южен поток" е останал в небитието. Това каза пред БНТ Томислав Дончев, вицепремиер по европейските въпроси и икономическата политика.

„ Само напомням – „Южен поток“ не е руско-български проект. От едната страна стои Русия, от другата страна стои Европейският съюз по дълъг списък с причини. Това, което настояваме е в крайна сметка да имаме едно изчистване на ситуацията, за да знаем какво се случва", обясни Дончев. По думите му България не е била уведомена официално за спирането на проекта. Вицепремиерът Дончев се съмнява, че "Турският поток" също ще бъде реализиран. "Около него има много неясни въпроси, и от техническа, и от финансова гледна точка", заяви той.

Дончев е категоричен, че ако за много от европейските държави "Южен поток" е абстрактен проект или проблем, за България далеч не е е такъв. "България е в процедура, понякога в буквалния смисъл на думата. Тук има няколко важни неща. Когато имаме ясна, включително изявена по формален начин, позицията на руска страна, ние сме готови с редица алтернативни сценарии, които, включително, се обсъждат с европейските ни партньори и ще положим необходимите усилия да бъдат реализирани“, каза още Дончев.

По отношение на визитата на първите дипломати на САЩ и Великобритания у нас Джон Кери и Филип Хамънд, той каза: "България е близо до окото на бурята. Тези визити са знак за външнополитическия риск, на който е изложена страната. Би било подозрително да няма такива посещения точно сега".

Дончев призна, че са водени разговори и за енергийната ситуация у нас, и за това, което трябва да направи правителството, за да въдвори ред в държавата, както и за въможни инвестиции.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес