Методи Андреев: Пред вратите на България чука една голяма опасност – радикалният ислям

Очевидно нещо куца в сектор „Сигурност“. И това не се установява само с убийствата напоследък. Грабежите са ежедневие. От септември 2012 г. всяка нощ горят коли в цялата страна. И това е една епидемия, която органите за обществен ред и сигурност не могат да спрат. Убийствата обаче са нещо друго и означават според мен, че престъпният свят се е успокоил и знае, че няма да получи възмездие, дори да бъде разкрит. Това заяви пред Нова тв експертът по сигурността Николай Радулов.

Той коментира терористичните атентати във Франция и заплахите, които стоят пред страната ни, както и готовността на националната ни сигурност да се справи с тях.

„Вероятно извършителите на тежките престъпления са разочаровани от правосъдието ни и „вземат нещата в свои ръце“, коментира Димо Гяуров, бивш директор на НРС.

Депутатът от ГЕРБ и бивш шеф на Комисията по досиетата Методи Андреев допълни: „Навремето, когато станаха атентатите през 2001 г,. Щатите направиха реорганизация на своята национална сигурност. Ние имаме нашия 11 септември – КТБ. Е, какво направи нашата национална сигурност? Реорганизира ли структурите си, за да предотврати второ КТБ? Вместо да отнемат лиценза на KPMG, те й дават втори лиценз. Какво е отношението на държавата? Убеден съм, че в сектор „Сигурност“ се изискват нови мерки, с нови хора – необременени с политическо минало. Бойко Борисов се мъчи да говори като премиер на една европейска държава. Но България е най-бедната и корумпирана европейска държава“.

„Нека да припомним, когато правим такива анализи, ние не търсим аналози в историята. Пред вратите на България чука една голяма опасност – радикалният ислям. Това предизвикателство не е за ден-два, а за десетилетия напред!“, заяви още депутатът от ГЕРБ.

„Ние в България сме спрели да работим, да създаваме агентурни мрежи. Защото няма кой да разбере какви са настроенията към едни терористични евентуални атаки. В САЩ отделените средства не са адекватни на получените резултати. Факт е, че двама абсолютно несвързани помежду си терористи обърнаха Бостън наопаки. Затова считам, че в световен мащаб акцентът в борбата срещу тероризма трябва да бъдат не технологиите, а работата с хората – връзки с лица и мрежи“, каза Николай Радулов.

Методи Андреев бе категоричен, че заплахите срещу страната ни не са само външни, но и вътрешнополитически: „Имаме две партии – ДПС и „Атака“, които проповядват крайни религиозни възгледи. „Атака“ разпалват крайния православен екстремизъм, ДПС използва мюсюлманите и вярата им за своите цели. ДПС и моделът Доган се опитва да бъде прехвърлен към ромските общности и налагането на радикален ислям“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини