Асен Ангелов: Увеличават се трайно безработните у нас

„Безработните в България към момента са 351 000 души. В последните месеци, макар и малко, стрелката сочи надолу. Има доста позитивни тенденции. Трайно безработните обаче се увеличават”, каза пред Нова тв, изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Асен Ангелов.

„Над 250 000 души миналата година са си намерили работа през Агенцията по заетостта и бюрата по труда, голяма част от тях са млади хора. По-голяма част от работните места, които предложихме бяха в реалния сектор. 188 000 души намериха работа при частен работодател”, заяви той.

„Акцентът при рисковите групи и тази година пада при младежите, не само в България, но и в цяла Европа. Аз съм убеден, че там има перспектива. Младите хора имат абсолютно всички качества да се реализират на пазара. Останалите групи също изискват специално внимание, особено хората над 50-годишна възраст и дълготрайно безработните”, допълни Ангелов.

"Почти 150 000 души са регистрирани в бюрата по труда и са с такъв статут от повече от една година - това са трайно безработните или хората, които има тенденция трайно да загубят връзка с работата и работодателите. Това е обезпокоително и има нужда да се обърне специално внимание и ние го правим", коментира изпълнителният директор на Агенцията по заетостта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини