Възрастният мъж, загинал вчера в шахта, е отворил с отвертка асансьора на 14-я етаж

“Нерегламентирана намеса от неоторизирано лице е причината за инцидента в блок №21 на ул. “Охридско езеро” в София. Инцидентът няма абсолютно нищо общо с техническата изправност на този асансьор или на който и да било друг”, категорични са инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), които тази нощ направиха оглед на съоръжението, съобщават от пресцентъра на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор.

Вчера 70-годишен човек загина в шахтата на асансьора , след като собственоръчно с отвертка е отворил вратата на 14-тия етаж. По данни на съседи, възрастният мъж е бил инженер и многократно през годините е правил подобни интервенции по асансьора.
Проверката е установила, че лицето многократно е слизало и излизало по специално пригоден от него “мост” в шахтата, за което свидетелстват следите от масло, оставени по вратата на асансьора и площадката. Вероятно е правил опит и за затваряне на вратата отвътре, за което има достатъчно доказателства.

Асансьорът има редовен технически преглед, редовна поддръжка и надзор, за което говори и фактът, че всички блокировки са сработили при насилственото отваряне на вратата. За поддръжката се грижи фирма “Асансьор МБ 97”, а за надзора “НБ Лифт контрол”. Живущите в блока нямат оплаквания от оторизираната фирма.

Окончателен технически доклад по случая ще има в понеделник, а органите на реда тепърва ще установяват мотивите и причините, довели до трагедията.
ДАМТН апелира за пореден път ползвателите на асансьори да се въздържат от умишлено външно вмешателство!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

  • SSmart

    Това е просто формалност!

Още от Новини