Светлин Танчев: До 2-3 седмици ще реша дали ще остана заместник на Бареков

Светлин Танчев, съпредседател на ПГ на БДЦ, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорното предаване „На 6-тия ден“ на „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Относно поста заместник-председател на ББЦ

Светлин Танчев заяви, че все още заема поста на заместник-председател на ББЦ. На въпрос зададен от Илиана Беновска, дали му влияе вътрешнопартийната конюнктура, г-н Танчев сподели, че е повлиян и осъзнава, че има проблеми, които имат в ББЦ, но все още се опитва да разбере точно какви са проблемите. „Във всички декларации се насочва вниманието, че проблемът е лидерството на г-н Бареков или наистина проблемът е вътрешнопартийни интриги – отделни хора да се опитват да овладеят положението.“ На въпрос на Илиана Беновска, дали има някаква хипотетична възможност Светлин Танчев да напусне заместник-председателското място на ББЦ, г-н Танчев каза следното: „Не изключвам всякакви възможности за решаването на кризата в партията, но всички ще вземем най-разумните решения за това, какво очакват и искат хората, а не да търсим емоционалното и това, което ние смятаме, че е най-добре за нас. Така че все още нищо не изключвам от вариантите и инструментите, които са на масата.“ Той наблегна на това, че не трябва да се взимат прибързани решения и че е редно да се изчерпат всички възможни методи на комуникация, на излагане на тези и аргументи за това как трябва да се развива партията. „До 2-3 седмици ще взема решение дали ще остана или напусна поста заместник-председател на партията, или какво изобщо ще се случва в нея. Искам и хората да си кажат мнението. Това не са еднолични решения. Все пак ние носим отговорност пред хората, защото ние сме техни служители.“, каза още Светлин Танчев.

Относно напускането на ГЕРБ

Светлин Танчев продължи с това как се е чувствал докато е бил в ГЕРБ и че там е бил просто редови член, че отстрана на ръководството е нямало чуваемост, а в ББЦ той е заместник-председател и това го задължава да се опита да се пребори с проблемите в партията. „Връщайки се назад, няма как да съжалявам, защото в политическия ми живот винаги съм следвал това, в което вярвам, това, което ми е на сърце и това, което съм говорил с избирателите си, че те са нашите интереси.“ Той сподели още, че от гледна точна на кариерата в политиката има място за съжаление, че е напуснал ГЕРБ, защото може би е щял да има по-добри позиции и постове, но не това е била неговата позиция.

Кое от предстоящите промени е приоритет за ПГ на БДЦ - правосъдна реформа, приемане на закона за МВР, влизането във финансовата еврозона, промените в закона за енергетиката и т.н.

Светлин Танчев наблегна на това, че всички въпроси свързани с България са еднакво важни и че това са стълбовете на една демократична държава. „Няма как да не поставя правосъдието на първо място, защото смятам, че това е основният бич на нашата икономика.“ Той продължи по темата, че според него трябва да се подходи и за пенсионното система, и за реформа в правосъдието с един много по-широк анализ на това какво е свършено и на това какво трябва да се свърши, че това са въпроси, които не се решават за един ден или една седмица. „Трябва да работим за това, бизнесът в България да бъде поставен на пиедестал, както е в западните държави. Вие дадохте пример с лицензът на „Радио К2“, не може някой да наруши правото на друг да прави бизнес. По този въпрос трябва да се обединим всички политически сили.“

Къде е тънката граница между злоупотребата с медийна власт и злоупотребата с административна власт?

„Според мен злоупотребата с медийна власт е много по-опасна, отколкото с всички други власти. Не случайно казват, че медиите са четвъртата власт. Едно от основните неща, които биха променили обстановката, е наистина да имаме законодателство за лобизма. Всеки да знае кой от кого се защитава, кой от кои кръгове се финансира, за да има наистина една прозрачност и хората да могат да направят образован избор.“, каза Светлин Танчев. Илиана Беновска каза, че се присъединява към това да има закон за лобизма. „Присъединявам се, по отношение на медиите бях предложила, още когато се правеше новият Изборен кодекс, всички ние, медиите, да декларираме наистина кой е собственикът на медията, наистина какво е финансирането, наистина откъде идват средствата за реклама, издръжка и не на последно място, а на първо – имаме ли политическа ориентация и към кого.“, коментира проблемът Илиана Беновска.

Чувствате ли ползотворност на работата на 43 НС до този момент?

Светлин Танчев коментира, че все още не вижда полезност, не вижда посока и може би това е проблемът за тази политическа обстановка в цялата пленарна зала и в политическия хоризонт. Той продължи с това, че се надява, че до няколко седмици това ще се оправи, защото има много депутати, които са за първи път там и отнема време, за да могат да се ориентират в работата, което е нещо нормално. „Не случайно се дават 100 дни на всяко правителство да заработи.“, завърши Светлин Танчев разговора си с Илиана Беновска е ефира на „Радио К2“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини