Харчим по 20 евро за риба на година

2 пъти повече чужденци работят у нас 198 са получили „синя карта”

Патриотите решават за Миглена и Марияна Избирателите са ме пратили в парламента и би следвало да се върна, каза пред “Труд” Валери Симеонов

Десислава Атанасова: Коалицията не е застрашена, защото оставката на вицепремиера Валери Симеонов беше личен акт

Българските антарктици стигнаха до остров Ливингстън

Скатов се подготвя за изкачването на 14-ия си връх

Шеф на „Нисан“ арестуван за измами Укривал доходи и харчел фирмени пари за лични нужди

Испания иска гаранции за Гибралтар в проектоспоразумението за Брекзит

Обучават лекари и психолози за ранно откриване на депресия

Соня Йончева идва в България Звездната прима пристига за кинопремиера

Над 200 ученици се запознаха с културата и традициите на Австрия Областният управител на Велико Търново проф.Любомира Попова прие посланика на Австрия

22 г. затвор за двама трафиканти на хероин

Германия прекрати оръжейния експорт за Саудитска Арабия

Млади изследователи от Стопанска академия представиха свои разработки Творческите работи бяха презентирани на 11-та докторантска научна сесия

КПКОНПИ е внесла иск за отнемане на имущество от Евелин Банев-Брендо и семейството му на стойност 23 275 542 лева

Ню Йорк Таймс: САЩ ще помогне на България да излезе от сянката на Русия

Това пише американски всекидневник „Ню Йорк Таймс” в кореспонденция от София на журналиста Майкъл Гордън. Статията посочва, че взаимното доверие между САЩ и България се засилва и че Вашингтон ще помогне на София да преодолее енергийната зависимост от Русия.

„Ню Йорк Таймс“ отбелязва, че държавния секретар на САЩ Джон Кери е оценил високо смелите действия на българското правителство и ударите, които страната ни е понесла, в стремежа си да съблюдава европейското право. Изданието изтъква подкрепата на САЩ за премиера Борисов и неговото ново правителство в борбата с корупция като необходимо условие за привличане на инвестиции в страната.

„Ню Йорк Таймс“ пише, че според Джон Кери не става въпрос само за демокрацията в страната, но и за осигуряването на инвестиционен климат и предпазване на страната от тези, които се възползват от ситуацията, за да упражнят неправомерно влияние върху националния й избор.

Всекидневникът припомня, че България, която е член на НАТО, зависи за 85% от енергийните си доставки и за 100% от ядреното си гориво от Русия и цитира думите на държавния секретар на САЩ по време на съвместната му пресконференция с българският премиер: „Нито една страна в света не трябва да бъде напълно зависима от доставките на енергийни ресурси от друга държава”. Изданието изтъква, че САЩ са готови да помогнат на България, която е взела трудни решения, опитвайки се да защити своето енергийно бъдеще.

„Ню Йорк Таймс” посочва, че според американския държавен секретар, един от основните проблеми е разработвеното на алтернативен проект на газопровода „Южен поток”, който бе отменен заради напрегнатите отношения межди Русия и Запада и Вашингтон ще работи със София и Атина за възможното прокарване на газопровод от Гърция, по който да се осъществяват доставки на втечнен природен газ. В статията пише още, че Съединените щати препоръчват на България диверсификация на ядрената й енергетика, което напомня за възможността щатската компания Westinghouse Electric Company да построи ядрен реактор в страната.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.