Шефката на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова: Не е време за оставка, необходима съм (обзор) Никой не бил застрахован от срив

Извънредно положение в Генуа след рухването на виадукта

Кога хазната връща ДДС по европроекти

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък

Калоян Паргов: Цената на ремонта на „Граф Игнатиев“ е в пъти по-висока от тази на магистралите

Спират изтичането на мозъци с 61 млн. лева Държавата връща млади учени от чужбина с по-големи стипендии

Търсят две момчета, пометени от вълна на вълнолома във Варна Отменят празничния концерт и заря в града

САЩ налагат санкции върху руски и китайски компании за нарушаване на икономическото ембарго върху Северна Корея

Роналдо с нов гол за „Ювентус“

Затягат контрола над длъжниците

Двудневен траур за трагедията в Генуа (обзор) 440 евакуирани заради опасност от ново срутване

Почина Едуард Успенски – създателят на Чебурашка и Крокодила Гена

Лукс хотелите с над 300 млн. евро приходи 575 хил. туристи са пренощували в София в скъпи хотели

Меркел и Ердоган са заявили желание за подобряване на двустранните отношения

Зидан поиска „Юнайтед“

Говори кметът с 5 мандата на община Сливо поле Георги Големански: Държавата буксува без ясни правила

България буксува, защото няма действащ парламент от депутати професионалисти, ясни правила за управление и добре работеща администрация. Така смята един от най-старите кметове с 5 мандата в Русенска област Георги Големански /БСП/.

Градоначалникът на община Сливо поле смята, че политическата поляризация в Народното събрание се притъпява привидно след първата година на управление и се изостря отново в последната. Т. г. преди местния вот тя ще е особено ожесточена.

„Връзваме бюджета и съфинансираме европроекти с драстично ограничени разходи, от 2001 година нямаме неразплатени заеми“, категоричен е кметът Големански.

 Част от собствените приходи се осигуряват с продажба на общинска собственост, предимно пустеещи дворни места и сгради. Постъпленията в местната хазна отиват за социални услуги и образование, но не стигат за текуши ремонти на уличната мрежа.

Единствено за рехабилитацията на пътя Сливо поле – Ряхово с трансграничен проект общината е взела 2 млн. лв. кредит по програма ФЛАГ. За проектите по т.нар. селски програми държавата отпуска 550 000 лв. безлихвен заем.

„Хубавото е, че нямаме сериозни ремонти по вече приключени европроекти“, уточни кметът Големански. Общините тепърва ги очакват главоболия с ниските оферти на фирмите, зад които стоят по-нискокачествени материали.

„Оказва се, че в България не е трудно да си намериш какъвто искаш сертификат“, смята сливополският градоначалник. Той не приема упреците, че общините нямат административен капацитет. За него ниските цени на кандидатстващите фирми не отговарят след спечеления търг на обявената техника и персонал.

Общините рискуват и с предприемачи, които наемат подизпълнители или назначават работници от други дружества, за да покрият условията по обществената поръчка.

Фирма спечелила например три проекта в Сливо поле и с аванса от общината направила два обекта, а от третия се отказала. „Ако тръгнем да оценяваме икономически офертите, ни обвиняват в скрита корупция и сделки под масата“, казва градоначалникът Големански.

Той недоумява защо автоматично не отпадат най-ниското и най-високото предложение, като се използва методиката за средно претеглена цена. И който е най-близо до нея, да спечели. От 40 обществени поръчки на общината през 2013 г. само една за пътно строителство е обжалвана неоснователно, но така е забавила ремонта с 5-6 месеца.

Като кмет на община с развито земеделие Георги Големански очаква парламентът да приеме искането на Националното сдружение на общините земеделските пътища от публична да станат частна общинска собственост и за тях да се събира наем. „Реално част от тях се обработват като земеделска земя и не се ползват по предназначение, проблемът е национален“, алармира градоначалникът.

 От 200 000 дка обработваема земя в Слиевополско повече от 4000 дка са земеделски пътища. От тях се ползват половината, а останалите се засяват и никой не плаща на общината. Така от местния бюджет изтичат излишни разходи за пътна поддръжка.

„Навремето плановете са направени така, че при евентуално разделяне всеки наследник на реален собственик да има достъп“, обясни кметът Големански.

Над 80% от площите в Сливополско обаче се обработват от едри арендатори с по 3000-4000 дка земя. Те окрупняват големи масиви и включват в тях земеделски пътища. Ако дойде нов арендатор, кметът трябва да му осигури достъп до земите и да глобява за разораните пътища с актове по над 1000 лв.

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.