АБВ подаде ръка на БСП, столетницата ги отряза

Първанов предложи референдум за шистовия газ

Лидерът на АБВ Георги Първанов подаде днес ръка към всички леви и центристки партии за явяване на местните избори на есен с общи кандидати. БСП обаче го „отряза". Или поне засега.

„Докато АБВ не определи отношението си към участие в дясното правителство, което упражнява дясна политика, ние не можем да започнем диалог с тях по тези въпроси", заяви пред „Труд" говорителят на БСП Атанас Мерджанов. Той допълни, че принципно всяка една от четирите управляващи партии може да им подаде ръка, но в крайна сметка политиката е представляване на интереси. „А ние представяме бедните хора", посочи Мерджанов. По-късно и председателят на столетницата Михаил Миков заяви, че БСП ще води разговори с АБВ за местни коалиции, ако партията на Първанов се разграничи от дясната политика на правителството, в което участва. Официалният отговор на БСП ще се оповести след заседанието на Изпълнителното й бюро във вторник.

Политическият пулс в лявото пространство скочи след словото на Първанов по повод първата годишнина от рестарта на проекта АБВ. „Независимо от тежките думи, които чухме през годината по наш адрес от някои леви сили, даже съзнателно няма да спомена името на никоя партия, ние днес подаваме ръка за открит диалог, за общи действия, за участие на месните избори с общи кандидати на всички леви и центристки партии в България", каза Първанов. Той се надявал високомерието и пренебрежението да са останали назад във времето.

В отговор първо на неофициалните отзиви от „Позитано" 20, които бяха, че няма така бързо и лесно да приемат подадената ръка, Първанов заяви пред „Труд": „Какво значи да не се приеме лесно и бързо? Когато имаш избори през октомври, подготовката трябва да започне през януари. Аз така съм печелил вот. Още повече, че и при нас, и при другите партии зреят номинации, затова ние от рано отправяме предложение".

Първанов бе категоричен, че АБВ иска съдбата на кабинета да зависи от това до колко си върши работата, а не от прищявките и мераците на определени политически сили. „Ако някои си мисли, че целта е да се „устиска" до президентските избори, когато да има ново пренареждане, то такава игра ще бъде без нас", каза още Първанов.

Той определи управленската програма на кабинета като „не лоша на първо четене, но не и добра". „Навремето критикувах кабинета „Орешарски" с неговата програма, която имаше 56 приоритета. Е, тук са 180. Когато имаш повече от 5-6 приоритета, това означава че нямаш приоритети", обобщи Първанов. Според него България трябва да се концентрира върху демографската криза, социалната реформа и гарантиране на енергийната сигурност. Затова предложи да се извърши референдум и за добива на шистов газ като можел да бъде и на регионално ниво - в засегнатите региони, така както бе за Бургас-Александруполис. Усилията на властта трябва да се насочват и в здравеопазването, образованието и културата.

Акцент:

Първанов пред гостите си в НДК: „Признателен съм, че в залата присъстват много леви партии, които сме поканили за участие в нашето събитие. Тук са и част от кметовете, избрани с бюлетина от леви формации или като независими кандидати, кметове, които са се доказали в не един мандат и ще получат нашата подкрепа и за в бъдеще.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини