Румен Радев: Високо ценим споделения опит на Швейцария в системата на дуалното професионално образование

Започна пръскане срещу кърлежи в Търговище

Осъдиха мъж и жена, държали 3224 литра контрабанден алкохол за 27 686 лева

Единадесет партии ще могат да участват в предсрочните избори в Турция

Около 20 пострадали след изтичане на фенол в химически завод в Чехия

Румен Радев: Перспективата на България е да задълбочи европейската си интеграция, а това е невъзможно без присъединяване към Еврозоната

Чистачка пострада при късо съединение

София бе домакин на изнесено заседание на Военния комитет на ЕС

Почерпен млад водач удари челно завиваща кола и потроши още две паркирани

Светлината озари зала „България”

Д-р Ангел Кунчев: Имаме достатъчно ваксини Някои държави върнаха задължителните имунизации

Митниците унищожиха десетки хиляди дрехи, обувки и парфюми менте

13-годишно дете в болница след сбиване с връстник

Контрабандна валута за над 200 хил. лв. задържаха на Капитан Андреево

Кметът на Велико Търново преговаря за газифициране на старинния квартал „Варуша“

Хиляди на протест заради спрените влакове (Обзор)

Въпреки обещанието на транспортния министър Ивайло Московски, че от 1 февруари ще бъдат възстановени спрените влакове, граждани и железничари излязоха на протест. Недоволство имаше в София, Варна, Горна Оряховица, Шумен, Лом, Карлово, Бели Извор и Криводол.

Само в Горна Оряховица протестираха над 1500 души. Недоволните граждани приеха декларация до Народното събрание, премиера Бойко Борисов и транспортния министър Ивайло Московски. С нея те настояват да се гарантира, че няма да има спиране на влаковете и съкращения на служителите.

Протестиращите в Шумен поискаха дългосрочна стратегия за развитието на жп транспорта. На митинга имаше и студенти, които настояха да бъде запазен влакът от Смядово до Варна, който бил набелязан за спиране.

Младежите припомниха, че пътуват по тази линия само за 3,45 лв. и с никоя автобусна фирма няма да им струва по-изгодно.

На Централната гара в София също имаше протестиращи, предаде БНР. Недоволните граждани поканиха премиера Бойко Борисов да пътуват с влак до Банкя и сам да се убеди има ли достатъчно пътници или не. Демонстрантите във Варна пък се заканиха протестите да продължат, ако не бъдат направени реформи в железниците и не се съкрати администрацията.

Над 200 протестиращи пътници и жп синдикалисти в Карлово дори направиха жива верига на релсите и блокираха 3 влака за Пловдив, Бургас и София. Така те потеглиха с около 10 минути закъснение.

На протеста там се появи и транспортният министър Ивайло Московски. Той обеща спрените 8 влака, които минават през Карлово, да бъдат възстановени. Освен това още следващата сряда в Министерски съвет ще бъде внесено постановление, с което да се прехвърлят 40 млн. лв. капиталов трансфер към субсидията за „БДЖ-Пътнически превози”. Така ще бъде отменено спирането на пътнически влакове.

От 12 януари бяха спрени 38 влака, но някои от тях няма да могат да бъдат възстановени, защото пускането им не е безопасно. Затова ще има нов график за движение, който предварително ще бъде обсъден с кметовете.

Транспортният министър обеща още, че съкращения в БДЖ ще се правят само след съгласуване със синдикатите. Оптимизацията и инвестиционните мерки ще бъдат разписани в бъдещата стратегия за реформи в БДЖ, която ще обхваща период от 7 до 10 години.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.