Хиляди на протест заради спрените влакове (Обзор)

Въпреки обещанието на транспортния министър Ивайло Московски, че от 1 февруари ще бъдат възстановени спрените влакове, граждани и железничари излязоха на протест. Недоволство имаше в София, Варна, Горна Оряховица, Шумен, Лом, Карлово, Бели Извор и Криводол.

Само в Горна Оряховица протестираха над 1500 души. Недоволните граждани приеха декларация до Народното събрание, премиера Бойко Борисов и транспортния министър Ивайло Московски. С нея те настояват да се гарантира, че няма да има спиране на влаковете и съкращения на служителите.

Протестиращите в Шумен поискаха дългосрочна стратегия за развитието на жп транспорта. На митинга имаше и студенти, които настояха да бъде запазен влакът от Смядово до Варна, който бил набелязан за спиране.

Младежите припомниха, че пътуват по тази линия само за 3,45 лв. и с никоя автобусна фирма няма да им струва по-изгодно.

На Централната гара в София също имаше протестиращи, предаде БНР. Недоволните граждани поканиха премиера Бойко Борисов да пътуват с влак до Банкя и сам да се убеди има ли достатъчно пътници или не. Демонстрантите във Варна пък се заканиха протестите да продължат, ако не бъдат направени реформи в железниците и не се съкрати администрацията.

Над 200 протестиращи пътници и жп синдикалисти в Карлово дори направиха жива верига на релсите и блокираха 3 влака за Пловдив, Бургас и София. Така те потеглиха с около 10 минути закъснение.

На протеста там се появи и транспортният министър Ивайло Московски. Той обеща спрените 8 влака, които минават през Карлово, да бъдат възстановени. Освен това още следващата сряда в Министерски съвет ще бъде внесено постановление, с което да се прехвърлят 40 млн. лв. капиталов трансфер към субсидията за „БДЖ-Пътнически превози". Така ще бъде отменено спирането на пътнически влакове.

От 12 януари бяха спрени 38 влака, но някои от тях няма да могат да бъдат възстановени, защото пускането им не е безопасно. Затова ще има нов график за движение, който предварително ще бъде обсъден с кметовете.

Транспортният министър обеща още, че съкращения в БДЖ ще се правят само след съгласуване със синдикатите. Оптимизацията и инвестиционните мерки ще бъдат разписани в бъдещата стратегия за реформи в БДЖ, която ще обхваща период от 7 до 10 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини