Футболът на гости при Диктатора

Футболът гостува на Диктатора. Късно снощи стартира 30-ото издание на Купата на африканските нации. Два месеца по-рано Мароко отказа да участва заради ебола, веднага за домакин се предложи Екваториална Гвинея. Там всичко е подчинено на един човек - Теодоро Обианг, който е глава на страната от 1979 година. Има ли избори, 95 процента винаги гласуват „за". Според организацията „Амнести Интернешънъл" опозицията прекарва времето си в... затвора. Обианг е взел властта с преврат срещу чичо си, който след това е застрелян. А Екваториална Гвинея се издържа с много нефт.

Дали държавата може да домакинства на такъв турнир, също е спорно. Най-големият стадион е за 37 500 места в Бата, а столицата Малабо има арена само за 15 000. Феновете не са запалени по футбола. Вестник „Нойе цюрихе цайтунг" твърди, че Обианг е купил билети за 30 000 евро - да стигнат за почти всички 800 000 жители на Екваториална Гвинея и да няма празни места. Националният отбор влезе през задната врата в турнира. Първо беше дисквалифициран заради нередовен играч, а после смени Мароко.

Заради ебола всеки гост ще минава границата след медицински тест. Освен това чужденците трябва да оставят паспортите си на граничните власти и да си ги взимат на заминаване. И въпреки това Екваториална Гвинея е африканската държава на аплодисментите. Средният брутен вътрешен продукт на глава от населението е 29 000 долара годишно - най-високият в Африка.

Турнирът стартира без настоящия си шампион Нигерия, който не се класира. И без рекордьора по титли - Египет (7-кратен първенец). От 246 легионера на състезанието 67 идват от Франция. Българската „А" група дава двама - Луис Соарес-Платини (Кабо Верде и ЦСКА) и Юнес Хамза (Тунис и „Лудогорец").

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят