Кола блъсна две ученички на необезопасено кръстовище в Петрич

Кола с несъобразена скорост блъсна около 17,00 часа следобяд в петък две ученички на кръстовище на ремонтирания входен булевард „Никола Парапанов” в Петрич, намиращо се в района на бившето помощно училище. За щастие нараняванията на двете деца, откарани веднага с линейка в Спешен център, не са сериозни. Освен скоростта на колата още няколко са причините за произшествието - опасно стесненото улично платно от изградения по проекта направляващ остров, липсата на пешеходна лента и знаци. Кръстовището се намира на около двеста метра от СОУ „Никола Вапцаров”, чиито ученици ежедневно го пресичат. Тяхното здраве и живот ще бъдат застрашени, докато самото кръстовище не бъде оправено и регулирано със знаци, казаха живеещи наблизо, пише "struma.bg".

Служителят в близък офис на куриерска фирма Любен Ташев, който е пряк свидетел на инцидента с двете деца, разказа: „Шофьорът на стар сив „Опел Астра” се движеше най-малко с 60 километра в час в посока центъра. Децата вървяха бавно, забелязаха го, дръпнаха се към тротоара, но той даде леко наляво и буквално ги качи на капака на колата си. След това спря, предложи на момичетата да ги закара, но те отказаха. Мой колега се обади на телефон 112, линейката дойде много бързо. Хора започнаха да се карат на шофьора защо се е движил толкова бързо. А той се качи на колата и си тръгна. Някои хора обаче записаха номера на колата му. Дойде и полиция.

Това стесняване на улицата не е добро, но и шофьорите карат като на състезателна писта. Редовен номер е точно тук да правят обратен завой, въпреки че е тясно”, заключи Любен.

Работещи в магазини наоколо разказаха, че на направляващия остров, разделящ и стесняващ уличното платно, който все още е като голяма дупка, защото не е запълнен и изравнен, неотдавна е паднала лошо възрастна жена. Наложило се трима души да я вдигат.

Петричанка, която не пожела да бъде цитирано името й, се възмути: „Живея наблизо. Всички съседи казват, че това стесняване на платното е голяма глупост. Хората са разочаровани, извадиха старите здрави бордюри и сложиха нови, които се ронят като вафли. Правят на булеварда водна каскада и през лятото ще ни изядат комари. Заради стесняването на булеварда и липсата на знаци през миналото лято бутнаха човек”, заключи жената.

Здравка и Йордан Точеви, които също живеят наблизо, казаха: „Движението на коли по булеварда е натоварено, няма пешеходна пътека и не знаем откъде да минем. Налага се да минаваме през градинката. Стесняването на булеварда на това място не е удачно. То трябва да се премахне и да се направи пешеходна пътека. Това е много важно, защото оттук минават децата от жк „Самуил”, смятат Точеви.

Йордан Точев тръгна да пресича пръв, но на средата на платното се оказа затиснат между два реда коли, движещи се в двете посоки. И за пълно потвърждение на думите му движеща се към центъра кола изведнъж предприе обратен завой точно около стоящия на платното Точев.

Минути след това опасното кръстовище пресече директорът на СОУ „Никола Вапцаров” Живко Тулевски. Запитан дали знае нещо за инцидента с двете момичета и как оценява безопасността на това място на булеварда, той отговори: „А това кръстовище ли е? Няма знаци, никой не го е грижа, че няма знаци на много места в града. Къде е пешеходната пътека, къде може човек да пресече? Едно дете ако изскочи на кръстовището, как ще го види шофьорът, който се движи към центъра? А тук всеки ден пресичат няколкостотин ученици. При случая с тези деца, които може и да не са от нашето училище, е бил „малкият дявол“. Могло е да се случи и нещо по-лошо. Това кръстовище трябва да се оправи, да стане безопасно”, предложи Тулевски.

Стесняването на платното носи неприятности и на шофьорите. Двулентовото движение изведнъж става еднолентово и пред тях изниква направляващият остров, по тротоарите на който всяка сутрин според очевидци личат следи от ударили се в тях автомобилни шини.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони