Интерпол издирва номиниран за земеделски министър в Афганистан

Кабинетът на афганистанския президент е започнал разследване, след като стана известно, че номинираният от президента Ашраф Гани за поста министър на земеделието е в сред издирваните от Интерпол лица, предаде Би Би Си.

На страницата в интернет на Интерпол може да се види, че Якуб Хайдари е издирван в Естония за голям скандал, свързан с укриване на данъци още от 2003 г. Кабинетът на президента не е имал информация, че Хайдари има проблеми с правосъдието, поради което е започнато разследване, заяви говорител на Кабул. Самият Хайдари заяви, че е включен в списъка за издирвани лица на Интерпол не за прегрешение, а поради заговор по политически причини срещу него. "Когато влезеш в света на бизнеса и политиката, това може да се случи", предаде Ройтерс думите му по въпроса. Пред информационната агенция той казал, че данъците били дължани не от него, а от лице, което закупило от него компанията, развиваща бизнес в Естония. Хайдари от години фигурира сред издирваните от Интерпол, но това не било широко известно или съобщено на Афганистан.

Президентът Гани обяви номинираните за членове на министерския съвет в понеделник, т.е. около три месеца след като положи клетва.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят