Първо посещение на американска делегация в Куба от десетилетия

Делегация на Конгреса на САЩ пристигна в Хавана на първо посещение след прекратяване на двустранните отношения през 1961 г., съобщи BBC .

Сенаторите и членове на камарата на представителите ще обсъдят с кубинското правителство и с представители на обществеността практическите стъпки за нормализиране на отношенията. "Всички ние по-рано сме посещавали Куба частно. Твърдо поддържаме новата политика на Барак Обама в отношенията с Куба", заяви при пристигането си в Хавна шефът на делегацията сенаторът Патрик Лихи.

На 17 декември Обама и Раул Кастро в едновременни обръщения по телевизията обявиха предстоящото възстановяване на дипломатическите отношения между Вашингтон и Хавана. На 13 януари в съответствие с договореностите със САЩ кубинските власти освободиха 53 политически затворници. Според властите в Хавана в кубинските затвори вече няма дисиденти. На 16 януари влязоха в сила новите норми за търговия и пътуване на американци до Куба. Въпреки че нормалният туризъм остава под запор, има близо десетина причини, за които при визита в Куба американците вече не са длъжни да искат разрешения от Държавния департамент.Първият знак на потенциално затопляне на отношенията САЩ-Куба стана ръкостискането между Обама и Раул Кастро на погребението на Мелсън Мандела през декември 2013 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят