Главният редактор на Шарли ебдо: Бог не е политическа фигура, а лична

Главният редактор на "Шарли ебдо" Жерар Бияр заявява в интервю, че с публикуването на карикатури на религиозни фигури френският седмичник всъщност защищава "свободата на религия", съобщи АФП.

"Всеки път, когато рисуваме Мохамед, независимо дали това е рисунка на Мохамед, или на Бога, ни защищаваме свободата на религия", казва Бияр чрез симултанен превод на английски в интервю за американския тв канал Ен Би Си Нюз.

Той пояснява, че това е така, защото карикатурите "обявяват, че Бог не трябва да бъда публична или политическа фигура, а лична фигура". По думите на французина религията не трябва да бъде политически аргумент, защото "ако излезе на политическата арена, ще стане тоталитарен аргумент".

"Секуларизмът ни защищава от това, секуларизмът гарантира демокрацията и осигурява мира. Секуларизмът позволява на всички вярващи и невярващи да живеят в мир и ето това защищаваме ние", заявява Жерар.

Повече от четирима на всеки 10 французи (42%) са на мнение, че трябва да се избягва публикуването на карикатури на пророка Мохамед, а 50% подкрепят ограничаване на свободата на словото в интернет.

Това показват резултатите от анкета на Френския институт за проучване на общественото мнение (Ifop), излезли в седмичника "Журнал дю Диманш".

Половината (50%) от запитаните се обявяват за ограничаване на свободата на словото в интернет и социалните мрежи, а 49% не го подкрепят.

Близо 81% са за отнемане на френската националност на хора с двойно гражданство, осъдени за терористични актове на френска територия, 68% подкрепят забраната за връщане във Франция на френски граждани заподозрени, че са отишли да се бият в страни или райони, контролирани от терористични групировки, а 68% се отнасят положително към забраната за напускане на територията от френски граждани, заподозрени, че искат да отидат в страни или региони, контролирани от терористични групировки.

Обратно, 57% не подкрепят други френски военни интервенции в Сирия, Йемен или Либия, а 63% са против разширяването на френските военни операции в Ирак.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят