Тереза Мей отмени гласуването на споразумението за Брекзит

Столичната пожарна провежда тактическо учение тази вечер

Пожар пламна в кооперация в Благоевград, две жени са пострадали

Наш рефер в групите на Шампионска лига

Иванчева към Ваклин: Я подгответе е’но дарение (СТЕНОГРАМИ ОТ СРС)

Ученици от Горна Оряховица се запознаха с най-новите технологии в медицината

Марая Кери пусна палаво коледно видео

Божинов: Биляна ме направи мъж

Поскъпва двойно разходката в зоопарка на Варна Входът за най-малките остава безплатен

Движението по магистрала „Тракия“ при 89 км в посока София е само в активната лента

„отГОворните“ дариха дрехи на три социални центъра

Не футбол, а война

Депутатът от БСП Явор Божанков: Отклоняването на трасето на АМ „Русе-Велико Търново“ на 40 км е предателство към общини Горна Оряховица и Лясковец

Клиентите на А1 вече могат да заплащат покупки от App Store и iTunes с месечната си фактура

Горски: Следете за контролни пластини по елхите Документ трябва и за продавачи на клонки

Главният редактор на Шарли ебдо: Бог не е политическа фигура, а лична

Главният редактор на „Шарли ебдо“ Жерар Бияр заявява в интервю, че с публикуването на карикатури на религиозни фигури френският седмичник всъщност защищава „свободата на религия“, съобщи АФП.

„Всеки път, когато рисуваме Мохамед, независимо дали това е рисунка на Мохамед, или на Бога, ни защищаваме свободата на религия“, казва Бияр чрез симултанен превод на английски в интервю за американския тв канал Ен Би Си Нюз.

Той пояснява, че това е така, защото карикатурите „обявяват, че Бог не трябва да бъда публична или политическа фигура, а лична фигура“. По думите на французина религията не трябва да бъде политически аргумент, защото „ако излезе на политическата арена, ще стане тоталитарен аргумент“.

„Секуларизмът ни защищава от това, секуларизмът гарантира демокрацията и осигурява мира. Секуларизмът позволява на всички вярващи и невярващи да живеят в мир и ето това защищаваме ние“, заявява Жерар.

Повече от четирима на всеки 10 французи (42%) са на мнение, че трябва да се избягва публикуването на карикатури на пророка Мохамед, а 50% подкрепят ограничаване на свободата на словото в интернет.

Това показват резултатите от анкета на Френския институт за проучване на общественото мнение (Ifop), излезли в седмичника „Журнал дю Диманш“.

Половината (50%) от запитаните се обявяват за ограничаване на свободата на словото в интернет и социалните мрежи, а 49% не го подкрепят.

Близо 81% са за отнемане на френската националност на хора с двойно гражданство, осъдени за терористични актове на френска територия, 68% подкрепят забраната за връщане във Франция на френски граждани заподозрени, че са отишли да се бият в страни или райони, контролирани от терористични групировки, а 68% се отнасят положително към забраната за напускане на територията от френски граждани, заподозрени, че искат да отидат в страни или региони, контролирани от терористични групировки.

Обратно, 57% не подкрепят други френски военни интервенции в Сирия, Йемен или Либия, а 63% са против разширяването на френските военни операции в Ирак.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.