Гръцкото правителство иска да разсее напрежението с Москва

Властелинът на пръстените Новото Audi Q8 съчетава функционалността на голям SUV с елегантността на купе

Иван Иванов: Липсата на комуникация доведе до хаоса с евтаназията на животните

Засилен контрол на българо-гръцката и българо-румънската граници заради африканска чума по свинете

На 15 лв. е увеличена помощта de minimis за овца-майка и/или коза-майка

Драгомир Стойнев: Искаме вътрешния министър в парламента – иначе публикуваме стенограмата от Председателски съвет

Теменужка Петкова за забраната на сделката с ЧЕЗ: Всички трябва да се съобразим с това решение

Заседнал автобус затвори пътя за Струпешкия манастир „Св. Пророк Илия”

Кметът на Шарково: Хората в селото са отчаяни

Наш капитан на кораб спасява Пирея от апокалипсис Загадките на българското морячество – трета част

На кои женени мъже не им липсва сексът с други жени?

Всички села в община Белово са с негодна вода за пиене

Част от стара къща се срути върху магазин в Хайредин

Турция осъди решението на Израел да приеме закон, определящ страната като държава на израелския народ

Проливни дъждове и ураганни ветрове предизвикаха големи поражения в южната част на Полша Лошото време е необичайно за страната

Музиканти обвиняват Ердоган, че цензурира класическата музика

Турски музиканти се противопоставят на налаганите от властите ограничения върху изкуството. В Турция произведения на изтъкнат антиправителствен композитор са отстранени от репертоара. Сексуални внушения са заличени от композициите. Подготвя се нов закон, който ще засили цензурата върху творчеството.

Културни дейци се оплакват от засилената политическа намеса, която може да засегне качеството на вдъхновените от Запада изкуства като класическата музика, театъра и балета в Турция.

Насърчаването на западния тип изкуства и творчество бе поощрявано от бащата на модерна Турция Кемал Ататюрк, но хората на изкуството вече се боят, че това наследство се загърбва при управлението на президента Реджеп Ердоган, смятан за благочестив мюсюлманин.

Световноизвестният турски пианист и композитор Фазил Сай написа в отворено писмо, че творбите му са били отхвърлени от репертоара на финансиран от държавата оркестър. Той окачестви това като „репресия срещу хората на изкуството“.

45-годишният виртуоз е яростен критик на проислямисткото управление и през 2013 г. бе осъден условно за богохулство. Президентският симфоничен оркестър, който отхвърли от репертоара си творбите му, се обърна към ветерана композитор Муамер Сун. Само че Сун отказа да му предостави творбите си „Kurtulus“ (Независимост) и „Cumhuriyet“ (Репебулика) – като солидарност с пианиста.

„Разглеждам отпадането на творбите на Сей от програмата на оркестъра за 2014-2015 г. като намеса в изкуството и протестирам срещу това“, сподели Сун пред агенция Франс прес.

Той похвали пианиста като „велик композитор“ и „световно известен артист, който не се колебае да изрази мислите си, когато е необходимо“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.