Музиканти обвиняват Ердоган, че цензурира класическата музика

Турски музиканти се противопоставят на налаганите от властите ограничения върху изкуството. В Турция произведения на изтъкнат антиправителствен композитор са отстранени от репертоара. Сексуални внушения са заличени от композициите. Подготвя се нов закон, който ще засили цензурата върху творчеството.

Културни дейци се оплакват от засилената политическа намеса, която може да засегне качеството на вдъхновените от Запада изкуства като класическата музика, театъра и балета в Турция.

Насърчаването на западния тип изкуства и творчество бе поощрявано от бащата на модерна Турция Кемал Ататюрк, но хората на изкуството вече се боят, че това наследство се загърбва при управлението на президента Реджеп Ердоган, смятан за благочестив мюсюлманин.

Световноизвестният турски пианист и композитор Фазил Сай написа в отворено писмо, че творбите му са били отхвърлени от репертоара на финансиран от държавата оркестър. Той окачестви това като "репресия срещу хората на изкуството".

45-годишният виртуоз е яростен критик на проислямисткото управление и през 2013 г. бе осъден условно за богохулство. Президентският симфоничен оркестър, който отхвърли от репертоара си творбите му, се обърна към ветерана композитор Муамер Сун. Само че Сун отказа да му предостави творбите си "Kurtulus" (Независимост) и "Cumhuriyet" (Репебулика) – като солидарност с пианиста.

"Разглеждам отпадането на творбите на Сей от програмата на оркестъра за 2014-2015 г. като намеса в изкуството и протестирам срещу това", сподели Сун пред агенция Франс прес.

Той похвали пианиста като "велик композитор" и "световно известен артист, който не се колебае да изрази мислите си, когато е необходимо".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят