Украйна гарантира обучението на български език на сънародниците ни

Доналд Тръмп ще посети Великобритания на 13 юли

Обсебени ли са три цигулки и виолончело за 30 млн. долара? “Страдивариус” ,“Гуарнери”, „Джофредо Каппа” и “Гофрилер”, купени по времето на Людмила Живкова, над 30 г. са в едни и същи музиканти

Депутатите предложиха Музикалната къща на БНР да работи като самостоятелен културен институт Така за всеки продаден билет новата структура ще получава субсидия от Министерството на културата

Кметицата Иванчева към съучастниците си: Няма документ, докато не плати (обзор) Поставили сме предприемача на колене, допълва началничката на район „Младост”

“Отровени” жители на Дума разказаха в централата на ОЗХО за фалшивата химическа атака

Студио Х на „Армията“ Малцина от сегашния отбор ще запазят местата си, важно е кой ще ги запълни

828 нови медицински изделия влизат в болничната помощ 105 пациенти са минали през 4 лечебници за аортни клапи

Сенатът на САЩ одобри Майк Помпео за нов държавен секретар

По работа сме на второ място в ЕС Трудим се по 40,8 часа, а холандците по 30,3 часа

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 27 април 2018

Общински съветници се обединиха заради глоба на Здравко Здравков Главният архитект бил викан в следствието и заради Иванчева

Според социологическите проучвания Ердоган ще спечели изборите в Турция

Писаха слаб 2,88 на държавата Комплексната оценка е най-ниска от седем години насам

Най-малко 10 човека са в неизвестност след порой в израелската пустиня Негев

Средиземноморската диета е творение на древните гърци и римляни

Древните лекари са тези, които са измислили непопулярната и скандална и тогава средиземноморска диета, като използват богати аромати в храните, за да се лекуват своите пациенти, разкрива ново проучване от британския университет в Екситър. Специалистите от университета в Ексетър изучавали текстове на лекарите от Древна Елада и Рим и установили, че те вярвали,че богатите и силни аромати могат да подобрят лечебните възможности на храната, докато един от тях, Гален, предписвaл хранителни рецепти съдържащи чесън и лук за пациентите си. Според същото проучване, тяхната работа, стои в основата на принципите на съвременната средиземноморска кухня, считана за една от най-здравословните на света. В същото време, древногръцкия философ Платон пише за значението на храната в здравеопазването, докато Хипократ е казал: “. Нека храната бъде твоето лекарство и лекарството бъде храната ти”, пише “Български новини”.

Както професор Джон Уилкинс, експерт по гръцка култура в университета в Екситър, обяснява, древногръцките лекари “приемат аромата като мярка за хранителна активност. Свежият аромат на неузрелите ябълки или остротатана лукадпоред тях придавали значението, че храна ще окаже правилното въздействие и в крайна сметкаще излекува тялото. Гален вижда храненето като една трета от лечението на болния, заедно с фармакологичното лечение и хирургията, на които принадлежат останалите две трети. Прочутият Гален в трактатите си включва рецепти за палачинки и дискусииза видовете хляб и сладкиши, които трябва да се ядат, докато в същото време е върл противник на млякото, което, според него, съдържа суроватка и твърди вещества, които могат да блокират тесните канали в черния дроб при чувствителни индивиди. Неговите рецепти включват прости техники за готвене, предназначени да изведат вкуса на основните съставки и той дори пише за това как охлювите – ястие, свързвано с френска кухня – трябва да се варят два пъти, за да се намалят техните слабителни свойства. Гален дори препоръчва смятаните за тропически подправки като черен пипер, джинджифил и канела, докато други лекари препоръчват плодове и зеленчуци.

“Древният диета прилича много на съвременната средиземноморска кухня, но без портокали и лимони, които са внесени по-късно от Китай и доматите от Южна Америка, разбира се. Диетата се основава предимно на регионални продукти, които лекарите обикновено се предпочитали и препоръчвали пред вносните луксозни стоки. Също така,хората от древното Средиземноморие не поддържали големи животински стада, така че месото е по-ограничено, за разлика от съвременната средиземноморска кухня. Почвата произвежда богата на аромати храна и разнообразни житни растения с богaти съставки”, заключиава проф Уилкинс.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.