Испания спаси 540 преселници в Гибралтарския проток

Изписаха от болница британеца, отровен с Новичок

„Боинг“ триумфира на шоуто „Фарнбъро“ Истински железен човек лети на авиошоуто (ИНФОГРАФИКА)

Николай Младенов, специален координатор на ООН в Близкия изток: Израел и Хамас да отстъпят от ръба на войната

Сменят ветеринаря в Болярово, евтаназия в Шарково ще има

Томислав Дончев за скандалите около чумата: Една рутинна процедура се превърна в политическа криза

ОПОС ще финансира ВиК проекти за 1,35 млрд. лв.

Коцето спря купоните Певецът отбеляза празника със семейството си

Израел и Русия се договориха за по-тясно сътрудничество в Сирия

Тръмп няма да подкрепи предложението на Путин за референдум в Донбас

Макрон уволни свой сътрудник, бил протестиращи

Цветан Цветанов след решението на НС за мигрантите: Благодаря на опозицията!

Напускалият свободно Варненския затвор – бивш рали състезател и лидер на престъпна група

Румяна Арнаудова за арестите в КАТ-Габрово: Касае се за длъжностни и документни престъпления

Атаката срещу дизела е истерия и балон Обсъждат по-високи данъци и такси

Средиземноморската диета е творение на древните гърци и римляни

Древните лекари са тези, които са измислили непопулярната и скандална и тогава средиземноморска диета, като използват богати аромати в храните, за да се лекуват своите пациенти, разкрива ново проучване от британския университет в Екситър. Специалистите от университета в Ексетър изучавали текстове на лекарите от Древна Елада и Рим и установили, че те вярвали,че богатите и силни аромати могат да подобрят лечебните възможности на храната, докато един от тях, Гален, предписвaл хранителни рецепти съдържащи чесън и лук за пациентите си. Според същото проучване, тяхната работа, стои в основата на принципите на съвременната средиземноморска кухня, считана за една от най-здравословните на света. В същото време, древногръцкия философ Платон пише за значението на храната в здравеопазването, докато Хипократ е казал: “. Нека храната бъде твоето лекарство и лекарството бъде храната ти”, пише „Български новини“.

Както професор Джон Уилкинс, експерт по гръцка култура в университета в Екситър, обяснява, древногръцките лекари “приемат аромата като мярка за хранителна активност. Свежият аромат на неузрелите ябълки или остротатана лукадпоред тях придавали значението, че храна ще окаже правилното въздействие и в крайна сметкаще излекува тялото. Гален вижда храненето като една трета от лечението на болния, заедно с фармакологичното лечение и хирургията, на които принадлежат останалите две трети. Прочутият Гален в трактатите си включва рецепти за палачинки и дискусииза видовете хляб и сладкиши, които трябва да се ядат, докато в същото време е върл противник на млякото, което, според него, съдържа суроватка и твърди вещества, които могат да блокират тесните канали в черния дроб при чувствителни индивиди. Неговите рецепти включват прости техники за готвене, предназначени да изведат вкуса на основните съставки и той дори пише за това как охлювите – ястие, свързвано с френска кухня – трябва да се варят два пъти, за да се намалят техните слабителни свойства. Гален дори препоръчва смятаните за тропически подправки като черен пипер, джинджифил и канела, докато други лекари препоръчват плодове и зеленчуци.

“Древният диета прилича много на съвременната средиземноморска кухня, но без портокали и лимони, които са внесени по-късно от Китай и доматите от Южна Америка, разбира се. Диетата се основава предимно на регионални продукти, които лекарите обикновено се предпочитали и препоръчвали пред вносните луксозни стоки. Също така,хората от древното Средиземноморие не поддържали големи животински стада, така че месото е по-ограничено, за разлика от съвременната средиземноморска кухня. Почвата произвежда богата на аромати храна и разнообразни житни растения с богaти съставки”, заключиава проф Уилкинс.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.