Бивш гръцки министър на отбраната бил мафиотски бос, поръчвал убийства

Най-голямата престъпна организация, която някога е действала на територията на Гърция, беше разбита от гръцките полицаи със съдействието на антитерористичното звено, съобщи "Български новини". Властите са събрали голямо количество данни и и доказателства за съществуването на престъпната организация, чиито членове са общо 37, като на ръководна позиция в нея е Акис Цохадзопулос, бивш министър на отбраната от ПАСОК, който вече бе осъден на 20 години затвор за получаване на 54 милиона евро в рушвети.

Според източниците Акис Цохадзопулос поръчал убийството на Янис Сбокос, защото той твърди, че му дължи около 2 милиона евро. Бившият министър е платил 5000 евро за този атентат на затворник с дълга присъда, който е бил натоварен с мократа поръчка.

Цохадзопулос е отрекъл обвиненията. Той и Сбокос бяха обвинени като участници в един от най-големите корупционни скандали в Гърция , свързани с държавни поръчки за руски оръжейни системи за армията и германски подводници. Тогава общо 18 обвинени получиха присъди. Сбокос е един от най-надеждните информатори и свидетели по мегаскандала.

Престъпната организация се е занимавала с изнудвания и организирането на взривове. По случая са отправени обвинения на 37 души, арестувани са 17. Иззети са 337 000 евро, четири коли и много оръжие. Членове на мафиотската структура са били и терористи и обикновени престъпници.

Самият Цохадзопулос беше осъден заедно със съпругата и дъщеря си, като двете получиха по 12 години затвор за пране на пари и данъчно укривателство и съучастие.

Впоследствие неговата присъда за корупция бе намалена , но получи нова, 8-годишна за данъчни измами, а домът му в района на Акропола бе конфискуван.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят