Дама рандоньор бори данъчни измамници

Дама с три благороднически титли бори данъчни измами в Русе. Главният юрисконсулт на териториалния офис на Националната агенция за приходите (НАП) е пожизнен супер рандоньор след участието си в колоездачни маратони на 1200 км.

Биляна Георгиева е единствената българка, завършила досега три последователни Audax-прехода (маратони на дръзките). Тя върти педалите не като професионален състезател, а за да избяга от всекидневния стрес и строгите норми на правото.

Първата й авантюра е през 2011 г., когато изминава класическата дистанция по оригиналния маршрут на Audax-маратона от Париж до северното френско градче Брест и обратно. Трасето е очертано през 1904 г. от Анри Дегранж, бащата на Tour de France. Той създава и популяризира този спорт във Франция, станал популярен като Randonneuring (от френски randonne - разходка). Идеята му е участниците да изминат заедно разстоянието за не повече от 90 часа. Всички, които го покрият, получават титлата рандоньор. "Френската разходка" вече се практикува по цял свят.

На следващата година Биляна дублира успеха си, като изминава повторно 1224 км, този път от Сливен през Варна до София и обратно, за 88 часа и 24 минути. В изпитанието от емоции, байкове и безсъние участват 10 българи и 4 колоездачи от Австралия, Ирландия, Швеция и Германия. Година по-късно русенката преодолява отново дистанцията на европейския веломаратон „Трансданюб“ в Унгария.

"Рандоньорството е различно от туристическото колоездене, преди голямата дистанция се полагат изпити на по-къси разстояния", обяснява Биляна. Изминават се последователно 200, 300, 400 и 600 км. Решението й да опита идва през 1997 г., когато на планински преход среща случайно французин и той й разказва за маратона. Преходът във Франция се прави през 4 години и дава криле на рандоньорството в България.

"Прецених, че е дошло време да опитам, обичам предизвикателствата и го направих на инат, за да преодолея себе си, да проверя дали мога да се справя", признава чаровната юристка. Четири години се подготвя с волята да издържи, като си повтаря, че няма друга алтернатива освен да се пребори с времето. В рандоньорството участникът се състезава само със себе си. Има няколко часови контроли, които трябва да се минат. Всеки преценява кога да спи, да яде или да почива.

Противно на очакванията русенката няма тренировъчен режим. Работата в НАП не й позволява да върти ежедневно педалите. Обикновено яхва своя "Драг мастер" през уикенда и го кара за удоволствие. В групата на съмишлениците си е прословута с риска да се явява на изпити без особена подготовка. По трасето не поддържа по-висока скорост от 20-25 км/ч.

Откъде тази женска страст към чисто мъжки спорт? "По принцип съм спортна натура, без да съм се състезавала", отговаря Биляна. Още като малка се занимава с акробатика, после със спортна стрелба и водни ски, които я научават на самодисциплина. Преди рандоньорството тя започва с туристическо колоездене.

"Всичко тръгна от едни ски, на които се качих за първи път и едва не се потроших от инат, после опитах с колелото и се увлякох", смее се Биляна. Този спорт й доставя огромно удоволствие, защото в него участва всяка част на тялото.

Правното гуру на НАП-Русе не крие гордостта си, че България има само още една жена рандоньор. Русенката предпочита мъжката компания в колоезденето, защото мисли по мъжки. Затова убеждава, че една жена на колело може да изглежда много красива. Е, все пак признава, че ако спука гума или байкът й се повреди, използва дамската си привилегия. Не че не може сама, но приема да й ги оправят мъжете.

Пак от инат Биляна записва право, което завършва във Варненския технически университет. Специалността я привлича още от малка заради страстта й към кримироманите, които се надпреварва да чете с баща си, за да видят кой пръв ще разкрие убиеца. Като ученичка в девети клас решава, че ще следва точно тази специалност.

А спортният хъс и волята й помагат да осъществи мечтата си. Макар че като студентка данъчното и стопанското право не са сред любимите й дисциплини, след дипломирането си тя се явява и печели обявения конкурс в НАП. Отначало с тайната мисъл, че ще бъде за кратко. Така минават 15 години, през които Биляна Георгиева изкачва стъпалата до главен юрисконсулт и вече не мисли за друга кариера.

"Не приемам правото като толкова суха материя, защото също изисква много творчество", категорична е юристката. За нея нормите в законите определят начина на поведение. Работата й е свързана с икономисти и счетоводители. Не крие, че те винаги са "леко с едни гърди пред нас" и измислят как да избегнат нормите.

Данъчните юристи пък правят точно обратното: как да ги накарат да спазват закона и да хванат къде точно е уловката. Когато помага на колегите си да разкрият данъчна измама, Биляна я приема като предизвикателство.

"На всяко дело в съда се опитвам да убедя страните, че нормите не трябва да се нарушават", настоява юрисконсултът. Тя мрази, когато се опитат да я измамят грубо. Но ако счетоводителят е подредил идеално сметките и е използвал всички възможности на закона, няма как да не го похвали.

Склонна е на компромис, ако нарушението не е умишлено, самонадеяно или нахално. "Основната ни работа е административно-наказателна, но съм готова и предлагам първо да предупредим нарушителя, понякога превенцията е достатъчна", обобщава Георгиева.

Напоследък тя се увлича да апликира и превръща с въображение празни кутии от сокове в красиви чантички и пликове за подаръци. У дома я чака джунглата от едногодишен папагал, 7-годишен котарак и 11-годишна костенурка. За менажерията предпочита да се грижи тя, а не двамата й синове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл