Близо 200 души протестираха пред НС срещу джендър идеологията

Гръцкият външен министър е получил писмо с куршум заради “македонския въпрос”

Появи се трейлър на филма “Хари и Меган: Кралски романс”

Заради строеж на мост на магистрала „Струма” спира движението край Сандански

Мария се снима гола – на части Гери Дончева, Николета Лозанова, Дебора и Рут Колева също показват плът

Президентът на Академията за кинематографично изкуство и наука Джон Бейли е обвинен в сексуални посегателства

Русия закрива британското генерално консулство в Санкт Петербург

Разрушение със Скалата и зверове на стероиди “Rampage: Унищожителите” залага на специалните ефекти

Министър Нанков инспектира строителството на кораб за маркиране на Дунав

Русия гони 23-ма британски дипломати

Каракачанов: Няма обжалване на поръчката за ремонт на самолетите

Показаха най-скъпия шоколадов бонбон в света

Аптекарка цери с ръце, вместо с лекарства Помага при ставно-костни и гинекологични проблеми, диабет, късогледство

Британският посланик в Москва е повикан в руското външно министерство

Градска кола на ток Концептът върви към серийно производство

109 128 ловци има у нас, търсят се още 24 220

24 220 са свободните места за нови ловци у нас за 2015 г., става ясно от заповед на шефа на агенцията по горите. Общият максимален брой на авджиите за тази година е определен на 133 348 души. През 2014 г. свободните места са били 23 256. Излиза, че действащите ловци в България са 109 128.

Хората, гонещи дивеч с оръжие в ръка, са много повече от армията и полицаите, взети заедно. Полицаите са около 40 000, а армията е около 30 000 души.

От списъците на ловните дружинки прави впечатление, че най много места има във Видинско и Добричко. В ЛРД – Видин са обявени 659 места, а в СЛРД – 659. Най-малко – 11 бройки има в благоевградското Лесовъдно стопанство „Сокол 1911″. Освобождаването на места в ловните дружини става по няколко начина – смърт на ловджията или доброволно отказване от занаята. Икономическата криза също увеличава свободните места. В Северозападна България има много свободни места, тъй като младите напуснаха и отидоха в чужбина или в София, а тези които останаха нямат пари, за да поддържат занаята.

В столицата има 4 ловни сдружения – Изток, Запад, Север и Юг, но при всички по заварено положение възможните бройки отдавна са заети. Дори нещо повече – те са прехвърлили с много минималния лимит от 70 хектара на ловец. Така и да се освободят 20, 50 или дори 100 бройки, тези сдружения нямат право да приемат нови авджии. Това означава, че да се ловува около столицата, е възможно само ако кандидатът има много солидни връзки.

Според ловните експерти от близо 24-те хиляди свободни бройки в провинцията през 2015 г. се очаква да бъдат заети не повече от 4-5 хил. Многото свободни места са по-скоро на теория, не е възможно да бъдат заети на 100 процента. Те се получават, като общата ловна площ на сдруженията се раздели на минималния терен от 70 хектара, който трябва да се пада по закон на един авджия. Така излиза, че в българските гори и полета има място за 134 555 ловци.

Нов авджия се става само след изкаран курс. Право да го организират имат сдруженията със свободни места. Те се посочват в заповед на шефа на горската агенция. Той обаче не може да влияе върху решенията на управителните съвети на сдруженията за колко бройки да пуснат курсове. Абсурдно било например във Видин да се организира обучението на 659 авджии, защото нямало откъде да се намерят толкова кандидати.
Активните ловци, които редовно ходят да стрелят, са много по-малко от половината от официално регистрираните.

АКЦЕНТ
Продължава практиката, особено по селата, хората да поддържат правото си на лов само заради възможността да имат пушка.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.