Бъчварова става укротител на коалицията

Съвет за развитие в МС ще се занимава с коалиционната политика и в него ще се разискват спорните въпроси.

"Аз съм председател на съвета и това е в моите отговорности и приоритети", обяви вицепремиерът Румяна Бъчварова по БНР. В съвета участват представители на всички политически сили от коалицията, ако има нужда ще влязат и представители на парламентарни комисии, за да се постигне на взаимодействие между изпълнителната и законодателната власт, допълни тя.

Досега имаше няколко кризисни ситуации, които можеха да доведат до разрушаване на коалиционното споразумение. По време на изясняване на тези проблеми стана ясно, че не е имало предварителни разговори между коалиционните партньори. В управленската коалиция участват две формации - ГЕРБ и Реформаторският блок, подкрепяни от Патриотичния фронт и АБВ. Това е първият формално определен коалиционен орган на управление в България от промените насам. По време на тройната коалиция имаше Съвет на коалицията, в който участваха лидерите и ръководствата на партиите, но той действаше без описани състав и правила.

Съветът за развитие като структура в правителствената администрация бе създаден от предишния кабинет "Борисов" през 2010 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини