Ще влезе ли българин в историята на тениса

Колелото на големия тенис за годината се завърта в понеделник със старта на Откритото първенство на Австралия и всеки от участниците може да остави диря в историята на турнира и спорта като цяло. Първото от четирите магически състезания от „Големия шлем" и този сезон е белязан със сериозно българско присъствие - Григор Димитров и Цветана Пиронкова също са сред потенциалните герои.

Миналата година Григор стигна четвъртфиналите, където бе спрян от испанския наказвач Рафаел Надал. Българският ас има един полуфинал в „шлема" - на „Уимбълдън" през 2014 г. Пиронкова също е стигала сред най-добрите 4 на зелената трева в Лондон през 2010-а, но в Мелбърн никога не е прескачала втория кръг. Началото за Гришо е срещу Дъстин Браун (Германия), а Цвети среща британката Хедър Уотсън. Дали не е дошло времето за нещо повече в Австралия и за двамата?

Първенството е под №47, наградният фонд е $ 40 милиона, шампионите при жените и мъжете ще заработят по $ 3,1 млн. Какво могат да постигнат още извън парите звездите?

Лидерът в ранглистата Новак Джокович може да стане вторият с 5 титли от Мелбърн след Рой Емерсон (6). Сърбинът обаче има сериозен опонент в тази надпревара, защото Роджър Федерер също си е тръгвал с 4 трофея от Австралия. Швейцарецът може да стане най-възрастният победител в Мелбърн (на 33 години и 177 дни) от времето на Кен Розуъл (1972-а на 37 г. и 62 дни). Роджър има шанс също да бъде петият в света на възраст над 30 години с 2 и повече титли от „Големия шлем". Последният, който се е радвал на това постижение е Андре Агаси.

Ако победи, Рафаел Надал ще стане първият в откритата ера и третият в историята с по 2 титли от всичките 4 турнира от „шлема".

Ако съдбата намигне на Анди Мъри той може да стане първият шампион след 3 загубени финала (2010, 2011 и 2013 г.). Подобна съдба има само руснакът Марат Сафин, който два пъти се провали в битка за златото (2002 и 2004), но през 2005-а мечтата му се сбъдна.

Австралиецът Лейтън Хюит (33 г.) ще играе за 19-и път в първенството и така ще счупи рекорда за тенисист с най-много участия на шампионата. По този показател Хюит е пети, като №1 е американецът Джими Конърс с 22 изяви в първенството на САЩ.

Серена Уилямс има възможност да бъде най-възрастната шампионка в Австралия, като в деня на финала ще е на 33 години и 127 дни. Само две състезателки над 30 г. са ликували в първенството - австралийката Маргарет Корт (1973-а на 30 г. и 169 дни) и китайката Ли На (2014-а на 31 г. и 333 г.). Ако победи на финала Уилямс ще има 19 титли от „шлема", като само Щефи Граф (Германия) е с повече - 22. Серена държи и рекорда по най-много спечели мачове в първенството на Австралия в откритата ера - 61. Мария Шарапова (Русия) може да излезе на четвърто място, като засега приятелката на Григор Димитров има 42 успеха.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт