Никола Казаков: Бежанците не искат да работят в България , а да пребивават

През предишното управление на ГЕРБ през 2009 г. бяха разкрити близо 1000 нови места за настаняване. Това каза в сутрешния блок на БНТ председателят на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков, който бе върнат на поста след освобождаването на Николай Чирпанлиев. По думите му бежанците не искат да работят, а просто да пребивават у нас.

Още през март 2013 г. поисках местата за настаняване да бъдат увеличени още заради засиления бежански натиск. Писах седем писма до новото правителство, но не получих никакъв отговор. Нямах никаква помощ от държавата. Агенцията за бежанците беше оставена на самотек. В момента имам подкрепата на държавата и това е важно, защото този процес трябва да се управлява с помощта на всички институции, заяви Казаков.

В момента има национален план за справяне с бежанския натиск, като първата точка, заложена в него, е удължаване на оградата по границата, посочи той. През 2014 г. в агенцията не е имало интеграционна програма. "Тази година сме заложили средства за обучебние по български език, има създадена структура. Ще са необходими 25 учители. Процесът на интеграцията трябва да е мащабен в перспектива, не трябва да се задоволяваме само с настаняването и първоначалните грижи", каза още Никола Казаков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини