Депутати от ГЕРБ: Преференции, а не санкции, ако има задължително гласуване

Ако има задължително гласуване, то е по-добре да се стимулира с преференции, отколкото нарушителите да се санкционират. Това казаха в сутрешния блок на bTV депутатите от ГЕРБ Станислав Иванов и от БСП Чавдар Георгиев. Те, обаче, имат различна аргументация за това трябва ли да има задължително гласуване.

Според Станислав Иванов, ако мярката се въведе, ще има не само представителност в парламента, но и гаранция, че всички български граждани са гласували. „Може да ги стимулираме с това да имат някакви преференции“, каза той и посочи, че това може да бъде улеснен прием в детски градини или данъчни облекчения например.

„Преференция, а не наказание – мисля, че по-работещо ще бъде това“, заяви депутатът. Той посочи, че българските граждани казали „да“ на референдума за задължително гласуване, но предишният парламент не допуснал провеждането му. От ГЕРБ гарантираха, че до каквото и решение да се стигне, тежката дума ще е на гражданите, които ще гласуват на референдум.

„Задължителното гласуване не е панацея и то не може да подмени икономиката“, заяви на свой ред Чавдар Георгиев от БСП. „Спадащата активност идва от това, че българинът не се чувства добре като материален стандарт“, смята той. Оттам и доверието в институциите спада.

Според Чавдар Георгиев, идеята „вот срещу всички” е деструктивна. По думите му трябват промени, които да направят вота по-осъзнат. Той предложи номерата на партиите в бюлетините да отпаднат и да останат само наименованията им. „Няма универсална избирателна система“, заяви той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини