Германският външен министър: Русия ще продължи да е труден партньор за Европа

Разкриха улични грабежи отпреди години в Търговище, жертвите са момиче и млада жена

КЗП: Внимавайте при покупки от непознати търговци по Великден

Свлачището на пътя Смолян–Мадан се активизира отново

Арестуваха две шуменки за агресия

Борисов: Ще дадем 500 хил. лв. за пораженията от урагана във Враца

Немски дарители подпомагат социални заведения в Елена

Стивън Хокинг е направил предсказание за края на света два дни преди смъртта си

Само един е кандидат за омбудсман в Благоевград

Гробните места в Търново на изчерпване Поставиха съоръжение с клетки за 144 урни

Гръцките власти конфискуваха над 400 тона вредни храни, внесени от Турция

Рафтинг сезона в Пиринско стартира със стари цени, за 50 лева вдигаш адреналина

Жълт код за поледици в 9 области в страната

Цветан Цветанов: 800 са гражданите от Западните Балкани, които са се сражавали за ИДИЛ

Григор остава четвърти в света, тренира полугол за следващия турнир в Маями

Eксхумират Никола Вапцаров догодина

Догодина ексхумират тялото на Никола Вапцаров, за да се сложи край на сагата къде е погребан поетът. „През 2016 година ще ни разрешат ексхумация , за да разберем дали в Банско е погребан Никола Вапцаров, или не. Вътрешен човек от службите ми каза, че ги няма костите в гроба. Преди година почина човек от рода и ние не бяхме съгласни да бъде погребан при Вапцаров, но това се случи. Просто искаме да проверим дали всичко е наред. Разговаряхме с гробаря, който е копал. Той ни каза, че в гроба е имало костички, но не и скелет”, каза пред TV 7 племенникът на поета Никола Вапцаров.

Родствениците на Вапцаров също така са завели дело срещу община Банско и искат 500 000 лева за неправомерно ползване на къщата-музей. Претенциите им са, че имотът им е върнат през 1998 година, но от общината увъртат и не ги въвеждат във владение.

„Общината не ни въвежда във владение. Водят дела – и граждански дела, които не могат реално да гледат спора, но просто използват всякакви възможности, за да мотаят. През 2013 година Върховният касационен съд пък призна само за част от собствеността. Искът ни за 500 000 лева е за неправомерно ползване”, добави още родственикът.

Директорът на музейния комплекс пък каза, че имотът не е отчужден, а е откупен и за него е платено на роднините.

„Къщата музей и комплексът сега са обединени. Преди години имаше идея от къща музей обектът да се превърне в етнографски център. Даже преди години и проекти за казино имаше. След като се говори, че е платено на родствениците, защо има два акта за одържавяване. Има и платени пари, но ние сме ги възстановили на държавата. От какво се страхува общината. Ние искаме това да стане първият смесен музей. Ние ще бъдем като настоятелство, а управлението остава. В момента общината само пари събира. И друго има. Ниска е квалификацията на хората, които работят там. Водим французи, на които няма кой да им разкаже какво е това на техния език. Хората, които са назначени там, в същото време работят частно, докато са на работа в музея. Защо? Общината има чисто икономически интерес. Ние заведохме иск за 500 000 лева, а общината контрира с иск за 1,5 млн. лева за последните 5 години. Излиза, че всяка година там се наливат по 300 000 лева. Ако е така, къде отиват тези пари?”, попита още племенникът.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.