Варна се бори за нов асфалт към курортите

Пълна рехабилитация на бул. “Княз Борис I” в отсечката от Икономическия университет до “Пикадили парк” ще се опита да направи община Варна до края на тази година

Т.нар. представително шосе към северните курорти е в окаяно състояние от непрекъснатите кърпежи на дупки, които се отварят след всеки по-сериозен валеж.
“Техническото проектиране е в ход, но за да реализираме бързо строителните работи, ще ни е нужна помощ и от държавата”, обяви кметът Иван Портних. Ангажимент да му съдейства пое министърът на туризма Николина Ангелкова. Колежката от регионалното министерство Лиляна Павлова пък обещала да възложи проектиране на трасето от края на Варна до кръстовището на Аладжа манастир, което ще се преасфалтира след края на сезона, разясни кметът.

Пред Ангелкова той представи още два проекта за облекчаване на трафика към Златни пясъци, за които от години настояват хотелиери и туроператори - за изграждане на трета лента от Аладжа манастир до входа на курорта, където вместо сегашния светофар да има кръгово кръстовище.

По цялото трасе трябва да бъде монтирано и улично осветление. Стойността на строителните работи още не е изчислена, но е ясно, че финансирането им може да се осигури най-рано през 2016 г. Тогава ще заработи фонд “Туристическа инфраструктура и атракции”. Той ще оперира с част от приходите от плажните концесии и ще отпуска средства за инфраструктура в курортните зони, каза Ангелкова.

За саниране на свлачището в местността Трифон Зарезан, което от 10 години блокира панорамния път за Златните, пари ще се търсят по новата ОП “Околна среда”.
Шанс за привличане на евросредства Варна ще има и като център на една от деветте туристически зони у нас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони