Боледуваме според джоба си

Повишено търсене на лекарства за грип и остри вирусни инфекции има в пловдивските аптеки, съобщи пред Дарик Димитрия Стайкова от Българската фармацевтична колегия. По думите й търсенето е спорадично и хората купуват масово такива медикаменти в продължение на няколко поредни дни. Бързо вълната затихва и след известен период отново се появява.

Около 15 лева отделяме за овладяване на първите симптоми на грипа в аптеките. Тази сума обаче стига, за да купим разтворими прахчета, таблетки за възпалено гърло и капки за нос. Ако решим да комбиниране лечението с имуностимулатори и витамини, трябва да отделим двойно повече. Лечението с антибиотици обаче е значително по-скъпо.

„Всеки боледува според джоба си и това, което иска да постигне като ефект върху организма”, каза Стайкова. Тя уточни, че се залага и на лечението с билки, масажи, ароматерапия и хомеопатични средства. Напоследък пресните корени от джинджифил се препоръчват като мощно и ефикасно средство срещу грип и настинки.

„Хомеопатията няма пряко отношение към грипа, но може да модулира имунния отговор на организма и да облекчи симптомите на вирусните заболявания”, заяви в ефира на Дарик д-р Райна Томова от Европейската школа по клинична хомеопатия.

Хомеопатичните средства се използват и за профилактика, тъй като отключват защитните сили на организма. Тази терапия е подходяща за всички възрасти и няма вредно действие, тъй като съдържа ниска концентрация на активно вещество и не натоварва по никакъв начин организма, дори и при страдащите от хронични заболявания, каза д-р Томова.

Фармацевтите могат да дават съвети за употребата хомеопатични средства при овладяването на симптоми на грип, но цялостната хомеопатична терапия трябва да се предприеме след консултация с лекар-хомеопат, уточни специалистът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве