Форин полиси: САЩ и Русия пресякоха енергийните си планове в България

"Енергийните планове на САЩ, Европа и Русия се пресякоха в България – малка русофилска страна в Югоизточна Европа". Това се казва в коментар на американското издание "Форин полиси", цитиран от сръбската РТС.

„Последната информация пристигна на 15 януари, когато американският държавен секретар Джон Кери пристигна в България, за да призове новото правителство да се освободи от зависимостта от руски газ”, пише авторът на текста Кеит Джонсън.

Посещението съвпадна с визитата на британския външен министър Филип Хамънд. Те са във време, когато се увеличава енергийното напрежение между ЕС и Русия и намеренията на Москва да транспортира газта чрез Турция.

Докато любимият на Владимир Путин „Южен поток” засега изглежда мъртъв, България се бори за по-голяма роля в регионалната енергийна политика, чрез изграждане на газови хранилища на границата с Турция, където Русия възнамерява да изгради газопровод. След посещението на Кери Държавният департамент възнамерява да изпрати свои енергийни експерти в България и по този начин да ускори онова, което САЩ се опитват да направят в региона – укрепване на източноевропейската енергийна сигурност.

„Регионът става доста раним, когато енергията започва да се ползва като политическо и икономическо средство за изнудване, а решението за това е излизане на енергийния пазар”, заявил Амос Хохстейн от Държавния департамент.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес