Петър Москов: Започвам да работя за дясно консервативно обединение

Пламен Георгиев: Имаше поискване на подкупа много преди да бъде даден на Иванчева Обадили са се още нови свидетели по случая

Колко струва жена преди век? Как гласуват депутатите, защо поскъпва хлябът според вестниците преди 100 години

Пожари изпепелиха кола, каравана и инструменти Пожарникари спасиха от пламъците къща

Спасиха мечета в Доспатско

Да се завърнеш в твоята смарт къща… Какво е “умен дом” и какви са ползите от него?

Калфин: ОЛАФ трябва да работи заедно с европейския прокурор

Почина най-възрастният човек на света – 117-годишната японка Наби Таджима

Доброволци радват хора в беда Момче с церебрална парализа получи инвалидни количка и стол

Кога адвокатите четат Библията?

Скутер с повече мощ и стил С литър бензин се изминават 48 км

Над половината българи очакват напрежението между Запада и Русия да расте Бележат съществен ръст антизападните настроения

Задържаха 35-годишен мъж, изнасилил 4-годишно дете

Полицаите в Сливен събират средства за лечението на Гергана Зашева

Кампанията “Книги за смет” се провежда днес в пет града

Омбудсманът Пенчев готов да сезира Конституционния съд заради пенсионната реформа

Омбудсманът Константин Пенчев настоява за мащабна дискусия при вземането на решение за регламентиране на избора на осигуряване и за пенсионната реформа. В противен случай той ще сезира Конституционния съд, става ясно от съобщение на неговата пресслужба.

Националният омбудсман е изпратил писма на председателя на Народното събрание и на парламентарните групи, в които „с безпокойство констатира, че извършените законодателни промени срещат негативен отзвук и неодобрение не само от страна на пенсионноосигурителните дружества, но и от различни организации, а най-вече от гражданите”.

Пенчев посочва, че са постъпили множество искания на граждани да сезира Конституционния съд във връзка с промените в пенсионната система, наложени с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ЛИДЕР.

“Моята твърда позиция е, че промени в законодателството и особено такива в чувствителни области, каквато е пенсионната реформа, трябва да се осъществяват след обстойно обществено обсъждане, като се изследват подробно всички мнения и становища и се дава гласност на различните гледни точки и предложения, с цел да се постигне консенсус по важните въпроси”, заявява Константин Пенчев.

“Логично, непрозрачният и прибързан начин на вземане на това законодателно решение, което допуска с акт на Министерския съвет, а не със закон, да се регламентират редът и начинът на осъществяване на избора на осигуряване, предизвика обществено недоволство и възмущение, което заля институцията на омбудсмана на Република България. Към мен с подписка се обърнаха 2600 граждани и над 200 лица с индивидуални жалби, които не одобряват “национализацията” на средствата им”, казва още омбудсманът.

Пенчев напомня, че в края на миналата година управляващото мнозинство е поело ангажимент тези промени да бъдат подложени на обществена дискусия до края на месец март 2015 г.

“Готов съм да бъда домакин на подобна дискусия, в рамките на която да бъде чут и гласът на хората”, заявява още общественият защитник.

Омбудсманът подчертава, че ако до края на март надеждите и очакванията на българските граждани за пореден път не бъдат оправдани, ще прецени дали да упражни правомощието си да сезира Конституционния съд.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.