Мегз показа зърна на светско парти

Заев: Никога не сме били толкова близо до решение за името

Печено морско свинче? Не, мерси Най-странните ястия по целия свят

Иконите на Дончо Дончев Картините могат да бъдат разгледани в галерия “Валер” до 11 май

Индия ще конфускува имоти на избягали от страната престъпници

„Лъвове” печелят конкурс за красота Награди за Peugeot 308 и Peugeot 3008

Меркел призова момичетата да учат инженерни науки

Марта Вачкова опипа Наум Шопов Между снимките на „Откраднат живот”

748 кандидати се явиха на изпит за 31 прокурорски места

Държавният департамент за България: Корупцията във всички клонове на властта остава проблем

Турски съд прати в затвора учителка с 6-месено бебе

Министър Нанков: През 2024 г. ще пътуваме по „Хемус“ от София до Варна

Ердоган: Бизнесът трябва да приветства извънредното положение, то забранява стачките

ВМРО: Предложението за депутатските заплати е популистко

“Левски” би “Верея” с резервите, лоша вест за Делио Роси

Не посочили Атака да зададат въпрос на Кери

Следното съобщение беше изпратено от пресцентъра на “Атака”:

За пореден път телевизия “Алфа” и вестник “Атака” са подложени на груба политическа репресия и безпрецедентна цензура от страна на управляващите. На журналистите от телевизията и вестника е забранен достъп до събития в сградата на Министерство на външните работи за неопределено време.

На телевизия “Алфа” и вестник “Атака” са отнети акредитациите за съвместната пресконференцията на външния министър Даниел Митов и британския външен министър Филип Хамънд, на която присъстваха всички останали български медии. За прекратяването на акредитациите телевизията е уведомена по електронната поща от пресцентъра на МВнР.

Сроковете за акредитиране на журналисти за събитието, изискани от МВнР са спазени.

В деня на посещението на британския външен министър Филип Хамънд и ден преди посещението на държавния секретар на САЩ Джон Кери на електронната поща на телевизия “Алфа” се получава и-мейл със следното съдържание: “Акредитацията на телевизия “Алфа” и вестник “Атака” за МВнР е временно преустановена. При промяна ще бъдете незабавно уведомени” /прилагаме получения мейл/. Писмото е подписано от Дирекция “Пресцентър” на МВнР.

Журналистите от телевизията и вестника не са допуснати до събитията, всички останали медии са поканени и отразяват пресконференциите, а от МВнР не дават обяснение каква е причината, за да бъдат отнети акредитациите.

Парадоксално е, че точно по време на посещенията на високопоставени личности от Великобритания и САЩ, които ни се представят като майки и бащи на демокрацията и еталон за свобода на словото, българското правителство налага на определени медиите такава груба цензура. Свобода на словото в България очевидно няма.

Похватът на работа на управляващите се нарича цензура и репресия срещу свободата на словото. С този акт външно министерство лиши от правото да бъдат информирани милиони зрители и читатели на Тв “Алфа” и Вестник “Атака”, с което се погазва Конституцията на Република България.

Според Конституцията на Република България:

Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово – писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.

Чл. 40. (1) Печатът и другите средства за масова информация са свободни и не под-лежат на цензура.

Цензура беше наложена и по време на съвместната пресконференция на държавния секретар на САЩ Джон Кери и Бойко Борисов. Въпросите се задаваха от посочени от премиера и държавния секретар медии. Кери посочваше американските медии, а Борисов българските. Думата на телевизия “Алфа” и вестник “Атака” отново не беше дадена.

Това, което се случва категорично обяснява защо България в класацията за 2014 г. по свобода на словото на “Репортери без граници” е на 100-но място.

Госпожи и Господа,

Призоваваме Ви да вземете отношение и заедно да се противопоставим на тази груба политическа репресия и безпрецедентна цензура от страна на управляващите. Недопустимо е през 2015 година, в демократична България да се отнема свободата на словото и да се репресират журналисти и цели редакции.

С уважение: екип на телевизия “Алфа” и екип на вестник “Атака”

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.