Москва и Скопие на нож след „руска намеса“ (обзор) Заев: Русия да разбере, че нямаме алтернатива на НАТО и ЕС

Започна връчването на наградите „Икономика на светло“ за 2017 г., организирано от АИКБ (СНИМКИ)

Кристиан Вигенин: Действията на БАБХ и Министерство на земеделието в Шарково са незаконни Всеки следващ ден води отговорността към министър- председателя

БНБ с нови правила за заеми към свързани фирми Докладват вътрешните експозиции

Пресконференцията на Тръмп и Путин в Хелзинки (СТЕНОГРАМА)

Самоубийствата у нас намаляват Двама души на ден посягат на живота си

Шест години майсторят олтара в манастира “Свети Йоан Бигорски” Защо Македония трябва да е следващата ви дестинация?

КС решава на 27 юли за Истанбулската конвенция Множество неправителствени организации са в подкрепа

Еврокомисарят по безопасност на храните: Евтаназията на заразените животни е единственият начин да се овладее ситуацията с чумата Брюксел ще покрие 75% от разходите по компенсирането на собствениците на умъртвени животни

Столичната „Топлофикация“ със 100 млн. лв. дълг “Булгаргаз” се кани да събира задълженията принудително

Делио Роси заложи на 11-те от мача в Лихтенщайн

Домашен арест за сина на Пелов Владимир Стефанов бе задържан с още 4 души

Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация: 5000 души ще изливат козе мляко утре пред Министерски съвет

92-годишна дряновка хвърли от терасата 25 000 лева дар за ало измамници Бабата "изгоряла" по схемата „съдействие на полицията"

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 18 юли 2018

Не посочили Атака да зададат въпрос на Кери

Следното съобщение беше изпратено от пресцентъра на „Атака“:

За пореден път телевизия „Алфа“ и вестник „Атака“ са подложени на груба политическа репресия и безпрецедентна цензура от страна на управляващите. На журналистите от телевизията и вестника е забранен достъп до събития в сградата на Министерство на външните работи за неопределено време.

На телевизия „Алфа“ и вестник „Атака“ са отнети акредитациите за съвместната пресконференцията на външния министър Даниел Митов и британския външен министър Филип Хамънд, на която присъстваха всички останали български медии. За прекратяването на акредитациите телевизията е уведомена по електронната поща от пресцентъра на МВнР.

Сроковете за акредитиране на журналисти за събитието, изискани от МВнР са спазени.

В деня на посещението на британския външен министър Филип Хамънд и ден преди посещението на държавния секретар на САЩ Джон Кери на електронната поща на телевизия „Алфа“ се получава и-мейл със следното съдържание: „Акредитацията на телевизия „Алфа“ и вестник „Атака“ за МВнР е временно преустановена. При промяна ще бъдете незабавно уведомени“ /прилагаме получения мейл/. Писмото е подписано от Дирекция „Пресцентър“ на МВнР.

Журналистите от телевизията и вестника не са допуснати до събитията, всички останали медии са поканени и отразяват пресконференциите, а от МВнР не дават обяснение каква е причината, за да бъдат отнети акредитациите.

Парадоксално е, че точно по време на посещенията на високопоставени личности от Великобритания и САЩ, които ни се представят като майки и бащи на демокрацията и еталон за свобода на словото, българското правителство налага на определени медиите такава груба цензура. Свобода на словото в България очевидно няма.

Похватът на работа на управляващите се нарича цензура и репресия срещу свободата на словото. С този акт външно министерство лиши от правото да бъдат информирани милиони зрители и читатели на Тв „Алфа“ и Вестник „Атака“, с което се погазва Конституцията на Република България.

Според Конституцията на Република България:

Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово – писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.

Чл. 40. (1) Печатът и другите средства за масова информация са свободни и не под-лежат на цензура.

Цензура беше наложена и по време на съвместната пресконференция на държавния секретар на САЩ Джон Кери и Бойко Борисов. Въпросите се задаваха от посочени от премиера и държавния секретар медии. Кери посочваше американските медии, а Борисов българските. Думата на телевизия „Алфа“ и вестник „Атака“ отново не беше дадена.

Това, което се случва категорично обяснява защо България в класацията за 2014 г. по свобода на словото на „Репортери без граници“ е на 100-но място.

Госпожи и Господа,

Призоваваме Ви да вземете отношение и заедно да се противопоставим на тази груба политическа репресия и безпрецедентна цензура от страна на управляващите. Недопустимо е през 2015 година, в демократична България да се отнема свободата на словото и да се репресират журналисти и цели редакции.

С уважение: екип на телевизия „Алфа“ и екип на вестник „Атака“

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.