Не посочили Атака да зададат въпрос на Кери

Следното съобщение беше изпратено от пресцентъра на "Атака":

За пореден път телевизия "Алфа" и вестник "Атака" са подложени на груба политическа репресия и безпрецедентна цензура от страна на управляващите. На журналистите от телевизията и вестника е забранен достъп до събития в сградата на Министерство на външните работи за неопределено време.

На телевизия "Алфа" и вестник "Атака" са отнети акредитациите за съвместната пресконференцията на външния министър Даниел Митов и британския външен министър Филип Хамънд, на която присъстваха всички останали български медии. За прекратяването на акредитациите телевизията е уведомена по електронната поща от пресцентъра на МВнР.

Сроковете за акредитиране на журналисти за събитието, изискани от МВнР са спазени.

В деня на посещението на британския външен министър Филип Хамънд и ден преди посещението на държавния секретар на САЩ Джон Кери на електронната поща на телевизия "Алфа" се получава и-мейл със следното съдържание: "Акредитацията на телевизия "Алфа" и вестник "Атака" за МВнР е временно преустановена. При промяна ще бъдете незабавно уведомени" /прилагаме получения мейл/. Писмото е подписано от Дирекция "Пресцентър" на МВнР.

Журналистите от телевизията и вестника не са допуснати до събитията, всички останали медии са поканени и отразяват пресконференциите, а от МВнР не дават обяснение каква е причината, за да бъдат отнети акредитациите.

Парадоксално е, че точно по време на посещенията на високопоставени личности от Великобритания и САЩ, които ни се представят като майки и бащи на демокрацията и еталон за свобода на словото, българското правителство налага на определени медиите такава груба цензура. Свобода на словото в България очевидно няма.

Похватът на работа на управляващите се нарича цензура и репресия срещу свободата на словото. С този акт външно министерство лиши от правото да бъдат информирани милиони зрители и читатели на Тв "Алфа" и Вестник "Атака", с което се погазва Конституцията на Република България.

Според Конституцията на Република България:

Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.

Чл. 40. (1) Печатът и другите средства за масова информация са свободни и не под-лежат на цензура.

Цензура беше наложена и по време на съвместната пресконференция на държавния секретар на САЩ Джон Кери и Бойко Борисов. Въпросите се задаваха от посочени от премиера и държавния секретар медии. Кери посочваше американските медии, а Борисов българските. Думата на телевизия "Алфа" и вестник "Атака" отново не беше дадена.

Това, което се случва категорично обяснява защо България в класацията за 2014 г. по свобода на словото на "Репортери без граници" е на 100-но място.

Госпожи и Господа,

Призоваваме Ви да вземете отношение и заедно да се противопоставим на тази груба политическа репресия и безпрецедентна цензура от страна на управляващите. Недопустимо е през 2015 година, в демократична България да се отнема свободата на словото и да се репресират журналисти и цели редакции.

С уважение: екип на телевизия "Алфа" и екип на вестник "Атака"

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини