Лекари спасиха две момичета самоубийци

Две 15-годишни момичета, пробвали да сложат край на живота си, бяха спасени от лекарите от Военноморската болница.

Тийнейджърките са родом от Аксаково и Вълчи дол. И двете са от малцинствен произход, а причина да вземат крайното решение са емоционални проблеми, научи “Твоят ден”.

Едното девойче се нагълтало с парацетамол, тъй като родителите му отказвали да се съобразят с негово искане. Другото изпило различни медикаменти от домашната аптечка заради несподелена любов. Двете били докарани в клиниката по токсикология в неделя.

Тогава екипът спасил и 38-годишна варненка със същата диагноза. Състоянието на всички пациенти вече е стабилизирано. Няма риск за живота им, но е нужна работа с психолог и подкрепа от близките, за да преодолеят емоционалните си проблеми, обясни шефката на клиниката доц. Снежа Златева. Според нея от началото на годината в стационара са се лекували още две деца, изпаднали в несвяст след умишлено самоотравяне с лекарства. Всички подобни случаи се докладват на отдела за закрила на детето. “Проверките ни почти винаги показват, че подрастващите са от здрави и грижовни семейства, а причина за поведението им е емоционалната нестабилност, често срещана на тази възраст. Такива са индикациите и при двете тийнейджърки, за които ни подадоха сигнал от токсикологията”, коментира шефката на отдела Ана Конукова.

Тя добави, че психолог и социален работник ще консултират двете момичета. Ще им бъде предложено и участие в извънкласни форми, с които да уплътнят пълноценно свободното си време и да възвърнат самочувствието си. Социална анкета предстои да бъде направена на други две непълнолетни варненки, станали майки през уикенда. “Радостно е, че въпреки крехката си възраст те са заявили, че искат да си отглеждат децата”, уточни Конукова. За разлика от тях пълнолетна проституираща наркоманка зарязала рожбата си и избягала от болницата часове след като родила миналата събота. Бебето е здраво, но е с много ниско тегло. След като наддаде на килограми, социалните работници се надяват да му намерят приемно семейство, където да бъде отгледано.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони