Ротари клуб подари концерт-спектакъл на великотърновци

Волен Сидеров: Оставката на Валери Симеонов не е съгласувана с мен

АПИ: До 20 декември се приемат офертите за ремонта на 47 км от път II-23 Русе – Кубрат

Археолози откриха миниатюрна Теракотена армия

Тереза Мей отхвърли контрапредложенията на своя проект на споразумение за Брекзит

Обвинения за брата и сестрата след убийството във влака край Вакарел

Томислав Дончев: Парламентарна предпоставка за предсрочни избори няма

Весела Лечева, народен представител от „БСП за България“: Тази много закъсняла оставка на Валери Симеонов няма да уталожи напрежението

Млад мъж се обеси пред бащината къща на жена си в Смолян Трупът открили мъже, тръгнали за риба

Окръжният съд в Търново отново гледа дело за укриване на данъци от адвокат и съдебен лекар Първоначално постановената присъда бе отменена от Апелативния съд в старата столица

Валентин Радев: Гражданите не винаги знаят кое е законно и кое не по време на протест, полицията трябва да действа с твърда ръка

Труд Уикенд – един вестник за два дни

Един човек е загинал при протестите във Франция срещу повишаването на цените на горивата

Андреа и Тита първи приятелки Ще има ли дует между двете изпълнителки

Сестрата на Бойко Борисов: Брат ми беше първият човек, на който се обадих, когато се разболях

Дарена преди 80 г. жп гара ще става туристическа база

Дарената през 1934 г. от тогавашния депутат и общественик Андон Виячев жп гара в кюстендилското с. Шишковци да стане туристическа база, предлага кметът на селото Климент Терзийски /БСП/. В нея ще отсядат гости и туристи, които искат да разгледат забележителностите по Риша планина и Земенския пролом. От месеци кметът е в спор с ръководството на БДЖ, откъдето решили спирката да се събори. От 2 години там жп билети не се продават, а и пътниците са малко.

Сградата дори била заключена от БДЖ, докато се намери фирма, която да я събори. „С голяма борба успях да изискам обратно да ни върнат ключа от чакалнята и сутрин я отварям рано, вечер заключвам късно, за да могат хора, които пътуват с влака към Кюстендил и София, да я ползват. Притеснени сме дали новите управляващи няма да си изпълнят решението и да съборят гарата ни тихомълком. А на втория етаж има 3 свободни стаи. Ще ги оборудваме и там ще отсядат туристи, ще преспиват. Всяка година правим и пленер със студенти от Художествена академия на името на Владимир Димитров-Майстора. Защо тези млади живописци да не отсядат и те в гарата, вместо да им търсим квартири по къщите“, мотивира амбицията си за жп гарата кметът Терзийски.

Той показа завещанието на дарителя Виячев, според което – „ако дойде време гарата да не се ползва по предназначение, то да се предаде на управниците на селото“.

„Ако трябва, с телата си ще я пазим, но няма да позволим да я съборят шефовете на БДЖ, ще обявим гражданско неподчинение“, заканва се Терзийски.

Информирани пък твърдят, че има решение да бъдат съборени 4-5 спирки и по направлението Кюстендил-Гюешево, както и гарата в Долно село, които не се използват от години.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.