Дарена преди 80 г. жп гара ще става туристическа база

Дарената през 1934 г. от тогавашния депутат и общественик Андон Виячев жп гара в кюстендилското с. Шишковци да стане туристическа база, предлага кметът на селото Климент Терзийски /БСП/. В нея ще отсядат гости и туристи, които искат да разгледат забележителностите по Риша планина и Земенския пролом. От месеци кметът е в спор с ръководството на БДЖ, откъдето решили спирката да се събори. От 2 години там жп билети не се продават, а и пътниците са малко.

Сградата дори била заключена от БДЖ, докато се намери фирма, която да я събори. "С голяма борба успях да изискам обратно да ни върнат ключа от чакалнята и сутрин я отварям рано, вечер заключвам късно, за да могат хора, които пътуват с влака към Кюстендил и София, да я ползват. Притеснени сме дали новите управляващи няма да си изпълнят решението и да съборят гарата ни тихомълком. А на втория етаж има 3 свободни стаи. Ще ги оборудваме и там ще отсядат туристи, ще преспиват. Всяка година правим и пленер със студенти от Художествена академия на името на Владимир Димитров-Майстора. Защо тези млади живописци да не отсядат и те в гарата, вместо да им търсим квартири по къщите", мотивира амбицията си за жп гарата кметът Терзийски.

Той показа завещанието на дарителя Виячев, според което - "ако дойде време гарата да не се ползва по предназначение, то да се предаде на управниците на селото".

"Ако трябва, с телата си ще я пазим, но няма да позволим да я съборят шефовете на БДЖ, ще обявим гражданско неподчинение", заканва се Терзийски.

Информирани пък твърдят, че има решение да бъдат съборени 4-5 спирки и по направлението Кюстендил-Гюешево, както и гарата в Долно село, които не се използват от години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони