"Самодивско хоро" в ледените води на река Първенецка

"Самодивско хоро", но не в традиционните за Еньовден премени, а по бански играха в понеделник в ледените води на река Първенецка 20-ина пловдивчанки, украинки и рускини. Най-издръжливите на студ и мраз направиха ритуалното си къпане навръх Богоявление по стар стил още в 7 часа сутринта, а останалите изчакаха да се появят слънчевите лъчи и се топнаха по обяд в един от вировете по реката между селата Първенец и Храбрино.

"Древно поверие гласи, че точно навръх Йордановден по стар стил водата придобива най-силни лечебни свойства и пречиства духа и тялото. Затова от 5 години насам на 19 януари се топим за здраве, сила и енергия в река Първенецка 3, 5 или 7 пъти", разказва София Стойчева, дългогодишна журналистка с ресор медицина, работила и във вестник "Труд" в Пловдив. Тя и колежката й Деляна Лукова били запалени за ритуалното къпане от своята украинска преподавателка по йога и пилатес в един от фитнес центровете в Пловдив Лана Петкова. И всяка година го правят с вяра и кураж.

Редом със "самодивите" в ледените води на река Първенецка в понеделник се потопиха и петима мъже, които членуват в сдружението "Русалки и русалии", чиято цел е да популяризира целогодишното потапяне в открити водоеми и най-вече моржуването през зимата. "Девизът на сдружението е "Дух, сила и кураж", а ритуалното къпане в ледени води калява физиката и психиката и се отразява позитивно на външния вид и кожата, прави хората щастливи като малки деца", допълва Лана Петкова, духовен водач на "Русалки и русалии".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони