Зрелищен провал за феминисткия екшън „Хищни птици” Марго Роби не успя да спаси филма

Премиерът посети Бачковския манастир по повод 150 години от създаването на Българската екзархия (СНИМКИ)

Калоян Паргов: Средната класа е гръбнакът на стабилната социална държава

Борисов: На 85 % е готово кръговото кърстовище на пътя Пловдив – Асеновград

Арестуваха адвокат за системни блудства с малолетни момчета

Извадиха жив човек, затрупан от лавина в Банско

Две български филмови премиери за Трети март В Руския културно-информационен център зрителите ще видят новите филми на журналиста Степан Поляков

Благоев вика призрака на Енгелс в Ямбол Дядото участва в спиритически сеанс край Тунджа

Били Айлиш подобри рекорд с песен за филма за Бонд

50 души остават под наблюдение за коронавирус у нас До края на деня се очаква да бъдат изследвани поне още 11 проби

Бивш шеф на НСБОП: Костов ни забрани да работим по приватизацията

Премиерът Борисов: Нямаме никакъв миграционен натиск (ВИДЕО)

Любимите рецепти на Ани Петкова

Криско с роля във вампирски филм

Борисов разговаря с феновете и ръководството на „Ботев” и „Локомотив” в Пловдив (СНИМКИ и ВИДЕО)

Роднини ще ексхумират Вапцаров, подозират кражба на тленните останки (обзор)

„През 2016 г. ще започнем процедура за ексхумация на поета Никола Вапцаров, за да сме сигурни, че костите му са в гроба в София.“ Това съобщи праплеменникът на именият поет, който носи неговото име.

„През 2009 г. без разрешение на фамилията в гроба на Вапцаров е положена Елисавета Николова, далечна родственица. За нас това е абсурден акт. Тогава баща ми Никола Вапцаров е получил информация, че в гроба в София не е имало скелет на поета, а само някакви костици. По закон, за да се направи ексхумация и да проверим дали това е вярно, трябва да са минали поне 7 години от последното погребание в този гроб“, разказа Вапцаров-младши.

Той заяви, че фамилията иска да прекрати спекулациите около тленните останки на поета. „Не изключваме възможността костите на Вапцаров да са откраднати. В Македония се върти невиждана пропаганда с неговото име. Наричат Вапцаров македонски поет, което е абсурдно. Когато бях кандидат за народен представител, обиколих доста населени места в Пиринско и бях изненадан, че доста жители са македонизирани и вярват, че са част от Велика Македония. Притесняваме се да не е извършено престъпление с костите“, каза племенникът. Той заяви, че останките няма да бъдат местени в Банско, каквито искания имаше преди време.

За да бъде отворен гроб, е нужно съдебно решение и трябва да се предоставят доказателства за престъпление. Затова роднините ще изчакат още една година и сами ще могат да извършат процедурата като наследници на поета. Ако искат да разберат чии останки са заровени, ще трябва да платят за ДНК експертиза.

Съмненията, че в Централните софийски гробища не лежи поетът са още от 2009 г. от когато са и опитите на роднините от Банско да отворят гроба. От шест години те повтарят, че има нещо съмнително. При първото разкопаване гробът практически беше унищожен, а паметникът – счупен. По-късно беше възстановен с помощта на общината и държавата.

Родствениците твърдят, че ексхумацията няма никаква връзка с делата, които те водят с община Банско за собствеността върху музея на поета (виж карето).
Поетът Вапцаров е активен антифашист и заради това на 23 юли 1942 г. е осъден на смърт и екзекутиран още същата вечер. Помилван е посмъртно.

Наследниците искат музея на поета

Наследниците на Вапцаров се съдят с община Банско за музея на поета в града. Още през 1998 г. Върховният административен съд постанови, че сградата в центъра на курорта е собственост на фамилията. Общината обаче отказва да ги пусне. Сега роднините на Вапцаров съдят местната управа за 500 000 лв. пропуснати ползи за времето, в което не са ползвали имота. Общината пък ги съди за 1,5 млн. лева обезщетение за направените разходи за ремонт и поддръжка на музея.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.