Отворено писмо на Български медиен съюз: Платената истина на кръга „Капитал”

НА ВНИМАНИЕТО НА

Президента на Република България
Г-н Росен Плевнелиев

Председателя на Народното събрание
на Република България
Г-жа Цецка Цачева

Премиера на Република България
Г-н Бойко Борисов

Н. Пр. Посланика на САЩ в България
Г-жа Марси Б. Рийс

Програмния директор „Гражданско общество и демократични институции"
на Фондация „Америка за България“
Г-н Ленко Ленков

Уважаеми Госпожи и Господа,

За втори пореден път издателската група „Икономедиа” получава огромна сума пари – 3 милиона лева, от фондация „Америка за България”. Същата сума бе платена на „Икономедиа” преди три години от същата фондация. Ние, журналистите и издателите от „Българският медиен съюз”, разбираме добрите намерения на фондация „Америка за България” да подкрепя демократичното развитие на медийните процеси в България, тяхната свобода и независимост.

В същото време за нас е категорично неприемливо едно издание да бъде „абонирано” за подобна подкрепа от страна на чуждестранна институция, защото такава обвързаност говори за определени зависимости, които нямат нищо общо със свободата на словото и пазарните принципи. Няма платена свобода. През цялото си съществуване на медийния пазар в България групата „Капитал” е доказала, че има позиция по отношение на истината, но това е истината, видяна през нейните лични, икономически и финансови интереси, както и добре платената истина на определени властови кръгове. През последните години групировката на Иво Прокопиев бе категорично отстранена от държавната трапеза. Именно това хората на „Капитал” наричат подтискане на „свободата на словото”. Опитите да се размахва знамето на медийната свобода, когато с публикации се престъпват нормите на закона, са достойни за съжаление и компрометират журналистиката като цяло.

България е страна на свободното слово, независимо от твърденията на различни щедро финансирани организации. Ние, като издатели и журналисти, силно се надяваме, че и фондация „Америка за България”, и други подобни фондации у нас ще потърсят пряк диалог с цялата българска медийната общност, в който да бъдат чути и видяни позициите на всички участници в нея. Убедени сме, че това е единственият верен подход към проблемите и нуждите на българските медии.

УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКИ МЕДИЕН СЪЮЗ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини