39 общини взимат до 20 млн. лв. 200 фирми получават до 1 млн. евро

Мотор с фалос се заби в автомобил

Повдигнаха 2 обвинения на Бенчо Бенчев (обзор) Парична гаранция от 50 000 лв. и забрана за напускане на страната

Банките спечелиха 517 млн. лв. от такси Доходът от лихви на трезорите нарасна до 1,347 млрд. лв.

Уникална операция направиха кардиолози Медиците поставиха изкуствена аортна клапа на критичен пациент

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 15 август 2018

Възстановяват столичния басейн „Мария Луиза“ Засега е внесено само инвестиционно намерение

Загиналите при срутването на виадукт на автомагистрала в Италия са около 30

Цветан Цветанов: Ако президентът Радев иска да въвежда военно положение, сигурно може да го направи, но в България има правов ред

Вирус покоси деца в Станцията на МС в Слънчев бряг

Нина Добрев обяснява българския жаргон (ВИДЕО)

Затварят хотел в Бяла, работил без категоризация

Григор: Жегата помага на играта ми

Военният ни флот изпробва новите си бързоходни лодки

Премиерът Борисов изрази съболезнования за загиналите при трагичния инцидент край Генуа

7 документа се попълват от кандидатите за саниране

Сдруженията на етажната собственост в панелните блокове ще попълват общо 7 документа, за да канидатстват за саниране. Това предвиждат методическите указания, които регионалното министерство ще внесе другата седмица в Министерския съвет за утвърждаване. Програмата се финансира с 1 млрд. лв., като собствениците на апартаменти в панелките няма да плащат нищо.

Документите трябва да се внесат в общината. Шест от седемте документа всъщност представляват доказателства, че целият блок е регистрирал сдружение на собствениците. Първият е справка за сдружението с имената на собствениците на апартаменти и какъв дял от идеалните части на сградата притежават. Изисква се също БУЛСТАТ номерът, който е издаден при регистрирането на сдружението, както и поканата за провеждане на общото събрание, на което е решено блокът да кандидатства за саниране. Допълнителен документ е протоколът за разлепване на обявата, към който се изискват и снимки на разлепената обява. Всички тези документи се попълват по специален образец. В указания пише, че хората не трябва да плащат за никакви документи и ако случайно някой нормативен акт го изисква, тези разходи се поемат от програмата.

Шестият документ е протокол от самото събрание, в което задължително трябва да бъдат вписани дневният ред, изказванията, кой е присъствал и какви идеални части притежава. Идеалните части на всеки са записани в нотариалния му акт. По Закона за управление на етажната собственост, за да се счита едно събрание за легитимно, на него трябва да са присъствали представители на поне 67% от идеалните части.

Последният, седми документ, който се внася в общината, е Заявлението за интерес и финансова помощ, което е по образец. За да започне конструктивното и енергийното обследване, което предшества самото саниране, трябва да се сключи договор между сдружението на собствениците и общината. С него хората прехвърлят на общината правото да санира блока от тяхно име.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.