АБВ придърпва дрешката на БСП

Партията на Георги Първанов има проблем с идентификацията си

и затова предлага левите да работят заедно за местните избори

В събота, на форума, с който отбеляза първата си година на българската политическа сцена, партия АБВ отправи чрез лидера си Георги Първанов покана към всички леви формации за явяване на местните избори с общи листи. Защо се раздeлихте, а сега искате да се обединявате, биха запитали мнозина. Първанов трябва да предложи някой по-съществен аргумент, не е достатъчно да цитира Ленин, че за да се обединим, първо трябва решително да се разграничим.

Днес АБВ е част от управляващото мнозинство. Ивайло Калфин е вицепремиер в кабинета, доминиран от дясната партия ГЕРБ. Каква партия е тогава АБВ - повече лява или повече центристка? Как изглежда тя в очите на левите хора? Така че основният проблем на АБВ е с идентификацията. Като инициира съюз на всички в ляво, тя поне външно решава този проблем. Опитите на АБВ да получи идентификация от европейското и световното "червено" семейство - Социалистическия интернационал и Партията на европейските социалисти,засега не успяха.

На пръв поглед излиза, че АБВ е в печеливша позиция, а БСП е натикана в ъгъла, не предлага никакви инициативи. И сега каквото и да направи - все ще е зле. Ако откаже протегната ръка, ще се самоизолира. Ако я приеме, как ще накара актива си да работи за някой друг.

Местните избори са най-важните избори за всяка партия, защото мобилизират целия й актив. Кадърът на партия Х и в най-малката община вижда своя конкретен интерес (да бъде кмет, общински съветник, приятел на общински съветник и т.н) и работи, та пушек се вдига. Ако не го вижда - "излиза в отпуска". Не може да намери зала за поредното предизборно събитие, оправдава се - няма хора, няма бензин, няма коли, джиесемите не са платени, никой не ще да дойде на нашите събирания. АБВ няма голямо влияние във всички общини и й е удобно да се качи на гърба на БСП. Но какъв е интересът на местния червен актив? Какво може да предложи АБВ на БСП? За да има съюз, трябва и двете страни да видят своя интерес в него. Какво печели АБВ е ясно - лява идентификация. А за БСП е доста спорно какво може да спечели. Тъкмо пенсионерите са престанали да я кълнат за плоския данък и "десните" закони, които прокара, докато беше управляваща, и сега да се хване под ръка с партия от властта? Защо?

БСП има интерес да набива: "Леви, леви!" и стратегически да утвърждава лявата си същност. Дори и с цената на загуба на местните избори, защото в противен случай може да загуби идентификацията си - най-голямата загуба за всяка партия. Какво спечели от това, че миналата година управляваше? Докато АБВ има нужда от лява мантия, с която да се загърне. И затова придърпва дрешката на БСП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи