Тероризмът е новата чума на XXI век

Турция винаги е на първа линия в борбата срещу тероризма, но се обяви против двуличието, разделящо терористите на „добри" и „лоши", „наши" и „ваши"

За никого вече не е тайна, че симпатизантите на "Ислямска държава" (ИД) - повечето европейски мюсюлмани, които отиват в Сирия да се бият за каузата й в името на „правата вяра", понякога преминават свободно, като „туристи" турската граница. Турция, освен че е естествен географски и културен мост между два континента и цивилизации, за последните 2 години се превърна в магистрален път за джихадистите. По актуална информация на турския генерален щаб, досега са били задържани общо 100 хил. привърженици на ИД, повече от 7000 от които са били чуждестранни граждани. Диана Рамазова, забулената с черен чаршаф жена камикадзе, която се самовзриви на 6 януари в полицейския участък на туристическия център на Истанбул „Султан Ахмет", се оказа руска гражданка от Дагестан - бременна вдовица на убит в сражение чеченски боец от ИД. Стана ясно, че Хаят Бомедин - съпругата на нападателя в еврейския магазин в Париж Амеди Колибали няколко дни преди това безпрепятствено е минала през Турция на път за Сирия.

Миналата неделя истанбулци се събудиха с новината за 7 заложени бомбени устройства в различни квартали на мегаполиса - едновременно в европейската и азиатската част. Съмнителните пакети бяха поставени пред полицейски участък, спирка на градския автобус, няколко мола и пред бюста на създателя на републиката - Ататюрк. Сапьори успяха да обезвредят самоделните бомби, преди да се взривят и отнемат човешки живот. Отговорността за терористичните актове веднага пое младежката структура на кюрдските сепаратисти от ПКК с инициали ЙДГ-Х (съкр. от турски ) на кюрдското Патриотично революционно младежко движение, оповестено със съобщение на техния профил в „Туитър".

По последни данни на Върховния комисариат на ООН в Турция се намират 1,165 млн. сирийски бежанци, от които само 230 000 души са настанени в бежанските лагери в пограничните райони и реално могат да бъдат контролирани от местните власти. По неофициални данни на различни неправителствени организации в Турция общият брой на бежанците се доближава до 2 млн., което води до драстична промяна на демографската структура на градове като Хатай, Адана, Килис, Гази Антеп, Урфа, Кахраман Мараш и др. Една голяма част от бежанците са пръснати в големите градове и най-много в Истанбул, което допълнително затруднява службите при проследяването на връзките на някои от тях с екстремисти. По общо мнение на турски специалисти по тероризъм „спящите клетки" на терористите в страната и чужбина започват да се пробуждат една по една. Едноличните терористични актове, вдъхновени от различни религиозни, етнически, класови или друг вид причини и мотиви, в които не се спазва строга йерархична структура и подчиненост към определен лидер, се извършват като акт на саможертва в името на всевишния, от антисемитизъм, оксидентализъм - антизападни настроения и т.н. Тъкмо те затрудняват най-много откриването на нападателите в зародиш.

Особено след екзекуцията на френските карикатуристи от „Шарли ебдо" турските служби за сигурност алармират за възможна нова вълна от терористични атентати в страната. Заплахата за Турция идва не само от „религиозния терор"на „Ал Кайда", „Ан Нусра", ИД или от кюрдските екстремисти, а също така от крайнолявата въоръжена групировка Революционен народоосвободителен фронт (РНОФ), която пое отговорност за осуетения наскоро атентат пред полицейския пункт на двореца „Долмабахче" - истанбулския офис на Ердоган, и взрива на входа на американското посолство в Анкара миналата година.

Премиерът Ахмет Давутоглу се присъедини към шествието за солидарност на световните лидери в Париж както изисква „бон тонът" за страна - съюзник на НАТО и преговаряща за членство в ЕС. Политическата му реторика се промени рязко, след като се завърна в родината. Той еднозначно декларира, че: „Свободата на словото не може да означава богохулство. Мюсюлманите могат смирено да изтърпят всякакви хули срещу тях самите, но никой да не очаква, че ще посрещнат със същата толерантност оскверняването на светия пророк Мохамед."

Социалдемократите в опозиция директно го обвиниха във фашизъм, разделящ гражданите в страната на „добри" и „лоши" мюсюлмани, което може да има много лоши и непредвидими последици за без туй поляризираното турско общество и да го завлече в близкоизточния батак. Кюрдското движение също на висок глас изразява своето недоволство от липсата на очакваната развръзка за трайно и справедливо решаване на кюрдския въпрос. Очаква се турско-кюрдското напрежение да ескалира и заради наближаването на изборите в начало на юни.

Терористичните атаки са сериозна заплаха за туризма, който е един от основните отрасли, захранващи турската икономика и за развитието на който най-важното условие е сигурността. Шефът на турските тайни служби (МИТ) Хакан Фидан говори на панела за сигурност пред турските посланици по време на 7-ата среща в Анкара, която се проведе непосредствено след „френския 11 септември". Той подчерта, че за да бъде по-ефективна борбата срещу ИД, се изисква приемането на по-мащабна международна стратегия и широко сътрудничество. Той не изключи опасността от нарастване на радикализма в тези групировки след „Шарли ебдо", но не пропусна да отбележи, че не само Турция, а всички страни са подложени еднакво на тази глобализираща се опасност. „Вчера тя се казваше Ан Нусра, днес ИД, утре може да е с някакво ново име... " - смята шефът на турското разузнаване, според когото главни виновници за ситуацията са режимът на Башар Асад в Сирия, политическата криза в Ирак, игнорирането на сунитите от властта, липсата на инициатива на Запада за трайно решаване на проблемите в региона. Потисничеството подхранва тероризма, който пък води до засилване на потисническите режими.

Първият дипломат на Анкара - Мевлют Чавушоглу, обясни, че Турция винаги е на първа линия в борбата срещу тероризма, но се обяви против двуличието, разделящо на „добри" и „лоши", „наши" и „ваши" терористи, защото тероризмът не може да има определена религия, език, етнос или раса. Затова ислямофобията е вид дискриминация, разделяща човечеството, затова и западните партньори трябва да се борят както с тероризма, така и с това негативно явление. По неговите думи е недопустимо съпоставянето на ислям и тероризъм. „Нашата религия изповядва мира. Ние приемаме, че Аллах (Бог, който е един за всички) дава и взема душата, ето защо вярваме, че ако убиеш само едно човешко същество, всъщност убиваш целия свят." Едно е сигурно, че тероризмът е новата чума на 21-ви век както на запад, така и на изток и заплашва еднакво цялата човешка цивилизация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи