Ковачев, Кючюк и Курумбашев с политически Оскари от Европарламента (СНИМКИ)

Берлин и Париж отказали да подкрепят британски санкции срещу Русия

„Фейсбук“ олекна с $60 млрд. за два дни Парламентът в Лондон и US Конгресът искат Марк Зукърбърг да даде обяснения

Борис Джонсън сравни мондиала в Русия с олимпиадата на Хитлер

23-годишен безработен е серийният бомбаджия от Тексас

За първи път показаха подземията на Мавзолея Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

Смъртоносна болест мори свинете у нас

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Гърция ни тараши за цигари и пиене Конфискуват автомобила при контрабанда

Тръмп и Макрон се съгласиха, че Русия е отговорна за отравянето на Скрипал

Германци, италианци и французи искат да ловуват у нас

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 март 2018

Закон предвижда задължителнo чипиране и на котките

След кучетата, и котките задължително ще бъдат с микрочип, съобщи bTV. Ако стопаните откажат, на домашните им любимци ще се забранява ваксината срещу бяс. Промяната е предвидена в Закона за защита на животните и в Закона за ветеринарно-медицинската дейност.

Някои животни вече имат микрочипове, но това е по преценка на стопаните им. Чипирането обаче ще стане задължително за котки и ще стува между 30 и 50 лева. Благодарение на устройството може да се установи чие е животното, ако то се изгуби.

Целта е да се реши проблемът с бездомните животни и да се затегне контролът над хората, които изхвърлят на улицата домашните си любимци.

Котките също влизат в единен регистър, за да бъдат намирани лесно и да не се изхвърлят безнаказано на улицата, твърдят от земеделското министерство. „Бездомните животни са се появили на улицата благодарение на безотговорността на нас, хората. След като има задължително чипиране, това ще даде възможност и за налагане на санкции”, коментира д-р Марина Иванова от фондация „Четири лапи”.
От организацията приветстват поправките и твърдят, че контролът над немарливи стопани ще се затегне. Ветеринарните лекари обаче са категорично против забраната да ваксинират животни без чип. „Не може Общината да котнролира стопаните чрез нас, чрез лекарите, забранява ни да си вършим здравната услуга. Това според мене е парадоксално”, смята д-р Ранко Георгиев.

Забраната за ваксиниране срещу бяс важи и за кучета, и за котки без чипове, а според д-р Георгиев това крие рискове. „Част от заболяванията, срещу които ваксинираме любимците са – зоонози, т. е те са опасни и за нас, хората”, обясни той.

Валентина Лесова, която е с кучето Спайки от три години, не приема забраната за ваксина на ждомашни любимци без чипове. „Без ваксина няма начин, това е все едно да не си ваксинираш детето. Това е, ако на един човек не са му дали име или паспорт, да му откажат помощ в болница. Няма как”, смята тя.

Поправките в двата закона ще се подложат на обществен дебат, преди да се внесат за разглеждане в Министерския съвет.

Предвиждат се и още промени. Според тях собствениците на зоо-магазини ще съобщават в местната дирекция по безопасност на храните данните с името и адреса на лицето, което е закупило куче или котка.

Друга поправка предвижда да се конфискуват животни, малтретирани от собствениците си. До момента подобна порцедура у нас липсваше.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.