Мирослав Найденов: Решенията на директора на Агенцията по храните не могат да бъдат взимани еднолично

Шест години от атентата на летище „Сарафово”

Д-р Цветеслава Гълъбова: Парите за психиатрична помощ са срамно малко

Мирослав Хинков: В България не ми се е случвало друг път да не ме проверят на летището

Ветровито и облачно ще е времето днес

Тръмп объркал изказването си след срещата с Путин

Животновъди излизат на протест пред Министерски съвет

САЩ и Великобритания с опасения от активизиране на руските тайни служби след края на Мондиал 2018

САЩ обмислят нови санкции срещу Русия

Тереза Мей заплашила недоволните в своята партия с избори

Най-добрите български лекоатлети ще се състезават на Балканиадата в Стара Загора

181 години от рождението на Васил Левски

От Роналдо се очакват първо пари, а после футбол

Днес кандидатстваме за банковия съюз Прехвърляме част от надзорните функции на ЕЦБ

На 18 юли 2018 да почерпят

Девалвацията на рублата е опасна за икономиките на девет страни

Девалвацията на рублата представлява значителна опасност за икономиките на девет страни, зависещи от паричните преводи на своите граждани, работещи в Русия. За това съобщава британският вестник „Гардиън”. Изданието прогнозира, че отслабващата рубла ще доведе до икономически и политически проблеми в съседните на Русия държави.

Става дума предимно за страни от постсъветското пространство, които до голяма степен зависят от средствата, които гражданите им изкарват в Русия. Заради сложната ситуация тук много от гастарбайтерите се замислят да се върнат в родината си. По данни на Световната банка тези държави могат да загубят повече от $10 млрд. до края на 2015 г. Девалвацията на рублата вече доведе до обезценяване на валутата на Туркменистан и може да провокира задълбочаването на този процес, тъй като икономиките на двата региона са тясно взаимосвързани, пише вестникът. Освен това от паричните преводи на емигрантите зависят 42% от икономиката на Таджикистан, 31,5% – от тази на Киргизия, 25% – на Молдова, 21% – на Армения, 12% – на Грузия, 12% – на Узбекистан, 5,5% – на Украйна, 4,5% – на Литва и 2,5% – на Азербайджан.

Пресата припомня, че в средата на декември м.г. само за два дни курсът на рублата спрямо световните валути рухна с рекордните 17 на сто. След това рязко обезценяване рублата започна постепенно да се стабилизира.

Вчера тази тенденция продължи, като в началото на валутната търговия рублата леко поскъпна. На фона на връщане на цената на петрола марка „Брент” на нивото от около 50 долара за барел руската валута укрепи позициите си. Централната банка (ЦБ) фиксира за вторник курса на рублата на ниво 64,95 рубли за долар или с 25 копейки повече от вчерашния курс. Еврото пък поевтиня с 12 копейки и се продава за 75,13 рубли, съобщава агенция Прайм. Експерти коментират, че основното обезценяване на нефта и рублата вече е преминало и в началото на второто тримесечие на 2015 г. руската валута ще се стабилизира. Това прогнозира първият зам.-председател на ЦБ Ксения Юдаева по време на Гайдаровския икономически форум в Москва. По думите й, цитирани от радио Бизнес ФМ, днешната ситуация в руската икономика е далеч по-контролируема от тази по време на световната финансова криза през 2008 г.

Поевтиняването на рублата доведе до скок в цените на стоките и услугите в страната и се отрази и върху покупателната способност на руснаците. РБК съобщава вчера, че в някои крупни търговски вериги за електроника и битова техника от началото на годината досега продажбите са спаднали с около 15%. Експерти очакват и с 10 на сто свиване на пазара на автомобили.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.