В село край Угърчин: Ромско семейство се труди, за да образова сина си

ГАНЧО ЧУРКОВ

В село Орляне, община Угърчин, живее ромско семейство, което се изхранва с труд. 39-годишният Мелихан Нуриев, съпругата му Алина Минкова /34 г./ и 17-годишният им син Несрин са малко изключение от общото възприятие за ромско семейство.

Мелихан е инвалид и пенсионер по болест след тежка операция от 2012 г., Алина е безработна от година и половина, след като програмата за временна заетост, по която е изпълнявала поддръжка на инфраструктурата в селото, е приключила, а Несрин е единадесетокласник в СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в Угърчин.

Те не получават помощи от държавата. Наели са общинска земеделска земя под селото, за която плащат наем всяка година. Пролетта и лятото я насаждат всички култури, необходими за целогодишната прехрана. Отглеждат кокошки и зайци, „за да има и месо на трапезата”, казва стопанинът. Тримата се включват и в кампаниите по изкупуване на орехи и гъби, като си докарват по някой лев, за да подсигурят основни нужди на детето.

Родителите нямат образование, но мечтата им е Несрин да завърши успешно гимназията в Угърчин и да продължи в университет. Наясно са, че това ще означава отделяне на единственото им дете от тях, но българското село не дава възможности за реализация, а им се иска най-доброто за отрочето си.

Младото семейство се радва на всеобщо уважение в цялото село.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини