Семейство с двойна месечна вноска по кредит заради поскъпналия швейцарски франк

Двойно месечна вноска по кредита заради поскъпналия швейцарски франк. Това е реалността за семейство, което е теглило заем преди година в швейцарската валута, защото тогава лихвите по тези кредити били по-изгодни, съобщи bTV.

Мария е счетоводител, но сметката за семейния бюджет този месец й изглежда нерешима. Причината е ипотечен кредит в швейцарски франкове.

Семейството й тегли заема във франкове през 2008 година - тогава заради ниската лихва кредитите в чуждата валута бяха хит. Оттогава обаче франкът вече веднъж е поскъпнал с около 30%. Сега цената е скочила с нови 20 на сто.

Тя обяснява, че не може да издържи психически, че трябва да внася двойна вноска

От банката, чиито клиент е Мария предлагат превалутиране на заема в евро или лева, като поемат за своя сметка всички съпътстващи разходи. Голяма част от клиентите им вече са се възползвали от тази възможност.

Според данните на БНБ едва един на всеки 1600 кредита на домакинствата е в швейцарски франкове. Банките вече почти не предлагат такъв продукт. Според експертите правилото е да теглим кредит във валутата, в която получаваме заплата си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес