БСК: Сребърният фонд е на минус

Реалната доходност на Сребърния фонд за периода 2009-2013 г. е минус 8,1%. Това показва, че държавата е абсолютно некомпетентна да управлява пари. Това каза изп. председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев по повод промените, с които се даде възможност осигурените да преместят спестяванията си за втора пенсия от частен фонд в Националния осигурителен институт.

Сребърният фонд е част от фискалния резерв. Целта му е да гарантира устойчивостта на пенсионната система в следващите десетилетия. По закон в него влизат средства от приватизация и концесии, както и 25% от бюджетния излишък, ако има такъв. Към момента фондът разполага с 2,445 млрд. лв., които са на депозит в БНБ.

“Ако сравните доходността на частните пенсионни фондове с управлението на Сребърния фонд и капиталовия стълб на Учителския фонд, ще видите драстичната разлика. Държавата просто е изпуснала управлението на Сребърния фонд през годините”, каза Данев пред БНР.
БСК публикува и данни, от които се вижда, че в периода 2009-2013 г. универсалните фондове са постигнали 15,84% реална доходност при управлението на парите за втора пенсия. За същия период доходността на Сребърния фонд е минус 8,1%, а на Учителския фонд  - плюс 7,4%.

Данев разкритикува предложението на социалния министър Ивайло Калфин вноската за пенсия да се увеличава с по 0,5 процентни пункта на година, тъй като ще увеличи данъчната тежест. Срещу повишението се изказа и председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците Кирил Домусчиев. Според него това ще увеличи сивия сектор и ще принуди фирмите да съкратят работници.

Синдикатите обаче подкрепят идеята за ръст на осигуровките. За да има баланс в пенсионната система, е необходимо да има 7 процентни пункта увеличение на вноските. Това трябва да става постепенно, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров.
Размерът на осигуровките ще е сред темите, които синдикатите и бизнесът ще обсъждат с държавата в работната група за пенсионната реформа, която започва да заседава днес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика