Берлин и Атина постигнаха принципно споразумение за връщане на кандидати за убежище от Германия в Гърция

Мотокар затисна и уби мъж на митнически склад в Пловдив

Шефът на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова подаде оставка

БСП иска изслушване на премиера Борисов заради кризата в електронните системи

Анархистите от „Рубикон“ нахлуха в сградата на австрийското посолство в Атина

Камелия се пусна дибидюс в мрежата

Съвместна българо-американска щабна тренировка

Статуя на магистрат ще краси „съдебната палата“ на Хераклея Синтика (СНИМКИ и ВИДЕО)

Инспектираха 45 моста по разпореждане на Апелативната прокуратура във Велико Търново

Евростат: Годишната инфлация се е ускорила до 2,2% в ЕС

Омбудсманът Мая Манолова с гореща телефонна линия за потърпевшите от фалита на „Олимпик“

Редица нередности разкриха в пловдивски автошколи

Превозват пациенти от Добрич в Балчик

Министър Ангелкова: Очакваме 5% ръст на туристите за този летен сезон

Александър Вучич: Главните цели на Белград в Косово са укрепване на мира и стабилността

Заради 3 400 лв. социалните в Пловдив пращат съдия-изпълнител на парализирана вдовица

Млада вдовица със стопроцентова инвалидност е заплашена със съдия-изпълнител, ако не възстанови 3400 лева целева помощ на социалните служби. Вместо да си купи специална количка за придвижване, Невена Димитрова похарчила парите около погребението на съпруга си Тодор, пише „Марица“.

Мъжът починал внезапно от инфаркт по време на гурбет в Италия. Новината за тежката загуба застигнала Невена малко преди Коледа. Последвали нови удари на съдбата. Оказало се, че италианските власти не желаят да освободят тялото на Тодор без подписа на близките му. Наложило се Невена да пътува до Ботуша, за да уреди формалностите. Жената нямала други средства и използвала целевата помощ, която получила за нова инвалидна количка. Сега обаче социалните служби искат да се възстанови цялата сума, защото Невена не е представила документ за закупуването на помощното средство за придвижване. Ултимативно писмо пристигнало и от фирмата, която вече е произвела поръчаната количка и си търси парите.

Италия се оказва прокълнато място за Невена, разказва майка Петка Димитрова. „През 2001 година дъщеря ми катастрофира тежко там. Беша едва 20-годишна. Претърпя няколко операции, но не проходи“, спомня си Петка. Въпреки че е неподвижна, Невена успява да износи тежка бременност и да роди дъщеричката си Божидара преди 3 години. Петка поема всички грижи по отглеждането на момиченцето. Парите в семейството обаче не стигат и Тодор заминава отново на гурбет в Италия. Оттам обаче идва нова кошмарна вест.

„Тодор се обади на 15 декември, за да честити третия рожден ден на дъщеричката си. Същата нощ получил тежък инфаркт и издъхнал едва на 25 години“, разказва през сълзи Петка,

За да получат разрешение да погребат Тодор в България, роднините трябвало да пътуват до Италия. Изисквал се подпис от съпругата за транспортирането. Жените не били сигурни, че ще успеят да се справят с формалностите, и тръгнали всички заедно. Взели и малката Божидара, защото нямало на кого да я оставят. „На място ангажирахме италианска агенция за транспорт и предплатихме услугата. В това време обаче родителите на Тодор наеха друг превоз от България. Помогнахме и на тях с пари, а не ни върнаха и капарото в италианската агенция. Дори не успяхме да се приберем навреме за погребението. Невена бе съсипана, че не можа да изпрати бащата на детето си“, разказва Петка.

Сега Невена търси помощ от общината в Асеновград, за да се справи с проблема. Парализираната млада жена иска еднократна помощ, за да може да плати поръчаната инвалидната количка и да уреди документите си в социалните служби.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.