Турските доставчици бойкотираха продажбите на Айфон

„Левски“ остана без халфове

Кървав дрифт в центъра на Петрич (обзор) 18-годишен с книжка на 2 месеца помете трима ученици, момче е с откъснат крак

ФБР алармира: Възможна е хакерска атака над банкомати по целия свят

Бенчо Бенчев обжалва гаранцията от 50 000 лева

Премиерът похвали Индустриалния парк на Шумен Чужди инвеститори: У вас има стабилност

Украинската военна прокуратура поиска 15 години затвор за Виктор Янукович

Камион горя на пътя между Ветрино и Провадия

Доналд Тръмп: Медиите, които публикуват фалшиви новини, са опозиционната партия

Почина легендата на соул музиката Арета Франклин

Три мостови съоръжения в недобро състояние се ремонтират на магистралите „Хемус“ и „Тракия“

Върнаха делото срещу бивш шеф на АПИ

Закопчаха трима автокрадци в София

Премиерът обеща разширяване на шуменско училище Учителка: "Деца, нали разбрахте - това е г-н Борисов, който прави нова епоха в България"

Задържаха 14 нелегални имигранти в Приморско

Идеите на Калфин: Плавно покачване на възрастта и вноските за пенсия

Плавно покачване на възрастта за пенсиониране в следващите 30 години и повишаване на вноската за пенсия предложи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин на днешната първа от поредицата срещи за обсъждане на предстоящата пенсионна реформа.

Калфин предлага плавно покачване на възрастта за пенсиониране и за трите категории труд, съобщи сам той на пресконференция след срещата.

За трета категория се запазва постепенното изравняване на възрастта между двата пола до достигане на 65 години, след което ще се включи автоматичен механизъм на нарастване в зависимост от продължителността на живота.

Повишаването на възрастта и стажа за мъжете от трета категория труд ще бъде с по два месеца през 2016 г. и 2017 г., а след това с по един месец годишно до достигане на 65 години през 2029 г. При жените се залага увеличение с по 2 месеца на година до 2037 г.

Достигането на пенсионна възраст за втора категория труд се предвижда да бъде 3 години преди трета категория, а за първа – 8 години преди трета категория.

Точковата система за повишаване на възрастта се запазва при първа и втора категория, каза още министърът.

На срещата работодателите са поискали по-стръмна скала.

За следващите 12 години се предлага осигурителните вноски да нараснат с общо 4,5 процентни пункта, като от тях 3,5 пункта е повишението на вноската за пенсия и 1 пункт – за фонд „Безработица“. Те ще нарастват през година с по 0,5 пункта и 0,2 пункта съответно.

Това ще освободи до 2027 година 200 млн. лв. годишно, а с натрупване над 1 млрд. лв. в НОИ, каза Калфин.

Работодателите не са били съгласни с това предложение, синдикатите са го подкрепили, а депутатите са имали смесена позиция.

Калфин разясни още, че относно осигуровките за земеделските производители, които в бюджет 2015 бяха вдигнати от 240 на 300 лв., е имало идея бюджетът да подпомогне земеделците или осигуровката да се обвърже с минималната пенсия.

Планира се срещите в социалното министерство да се провеждат всеки вторник до постигане на съгласие за пенсионната реформа.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.