Идеите на Калфин: Плавно покачване на възрастта и вноските за пенсия

Плавно покачване на възрастта за пенсиониране в следващите 30 години и повишаване на вноската за пенсия предложи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин на днешната първа от поредицата срещи за обсъждане на предстоящата пенсионна реформа.

Калфин предлага плавно покачване на възрастта за пенсиониране и за трите категории труд, съобщи сам той на пресконференция след срещата.

За трета категория се запазва постепенното изравняване на възрастта между двата пола до достигане на 65 години, след което ще се включи автоматичен механизъм на нарастване в зависимост от продължителността на живота.

Повишаването на възрастта и стажа за мъжете от трета категория труд ще бъде с по два месеца през 2016 г. и 2017 г., а след това с по един месец годишно до достигане на 65 години през 2029 г. При жените се залага увеличение с по 2 месеца на година до 2037 г.

Достигането на пенсионна възраст за втора категория труд се предвижда да бъде 3 години преди трета категория, а за първа – 8 години преди трета категория.

Точковата система за повишаване на възрастта се запазва при първа и втора категория, каза още министърът.

На срещата работодателите са поискали по-стръмна скала.

За следващите 12 години се предлага осигурителните вноски да нараснат с общо 4,5 процентни пункта, като от тях 3,5 пункта е повишението на вноската за пенсия и 1 пункт - за фонд „Безработица“. Те ще нарастват през година с по 0,5 пункта и 0,2 пункта съответно.

Това ще освободи до 2027 година 200 млн. лв. годишно, а с натрупване над 1 млрд. лв. в НОИ, каза Калфин.

Работодателите не са били съгласни с това предложение, синдикатите са го подкрепили, а депутатите са имали смесена позиция.

Калфин разясни още, че относно осигуровките за земеделските производители, които в бюджет 2015 бяха вдигнати от 240 на 300 лв., е имало идея бюджетът да подпомогне земеделците или осигуровката да се обвърже с минималната пенсия.

Планира се срещите в социалното министерство да се провеждат всеки вторник до постигане на съгласие за пенсионната реформа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика