Стартираме кампания с безплатни прегледи в помощ на нуждаещите се двойки

Интервю с д-р Даниела Велкова – акушер-гинеколог във „Вита Ин Витро Център”.

Д-р Велкова, има ли статистика колко двойки у нас имат репродуктивни проблеми?

Двойките в България с репродуктивни проблеми са над 250 000, като с годините процентът на стерилни двойки се увеличава. В тази връзка бих искала да посъветвам двойките, които желаят да имат дете, ако са под 35 години и в продължение на 1 година са правили опити да забременеят и не се е получило, задължително да потърсят медицинска помощ.

Защо броят на двойките с репродуктивни проблеми непрекъснато расте? Какви са причините?

Може би късното желание на двойката да забременее, поради заетостта на младите хора и това, че те започват да изграждат своите семейства над 30 години, когато зачеването става все по-трудно.

Как стоят нещата по отношение на фертилността на женската яйцеклетка между 20 и 35 години?

Между 20 и 35 години, ако няма никакви проблеми в двойката, фертилността на женската клетка е 90%. Над 35 години тя пада много рязко на 65%, а към 40 години става 15%.

Кога се взима решение за ин витро? Какви трябва да са показанията?

Причината за неуспешно забременяване може да бъде както при жената, така и при мъжа. При жената обикновено се касае за увреждания на маточните тръби, хормонални проблеми с липса на овулация, яйчникови кисти от различен вид, миомни възли, както и различни малоформации на самата матка. При мъжа проблемите са свързани с промени на количеството и качеството на сперматозоидите, като причините могат да бъдат генетични, възпалителни или в следствие от предишни заболявания.

Разбира се, има и случаи, при които причината остава неизяснена. Обикновено след 4 опита на неуспешни автоинсеминации, препоръчваме да се пристъпи към ин витро процедури.

Какви са впечатленията Ви от последната година? Нараства ли броят на двойките с репродуктивни проблеми, които посещават „Вита Ин Витро Център”?

За съжаление забелязваме немалък ръст при двойките със сериозни репродуктивни проблеми, които се обръщат към нас за помощ. Добрата новина е, че все повече се радваме на успешни бременности сред нашите пациенти и това ни дава стимул да работим още по-усилено. Искаме да помогнем на повече хора да се сдобият с мечтаната рожба. По този повод решихме и да стартираме специална кампания с безплатни прегледи.

Разкажете за кампанията, която стартирате.

Персоналният подход при разглеждането на всеки един случай е основополагащ за избора на лечение и увеличава възможностите за успешно зачеване.

По случай рождения си ден на 21 януари 2015 г. - Бабинден във „Вита Ин Витро Център” стартираме специална кампания за пациентите с репродуктивни проблеми. В рамките на следващите 3 месеца (от 21 януари до 21 април 2015 г.) всяка двойка, която посети за първи път нашия Център, ще бъде консултирана детайлно напълно безплатно.

Всички пациенти на „Вита Ин Витро Център” могат да се възползват от специални бонуси за допълнителни услуги в Центъра, включително и при раждане в болница „Вита”.

Можете да си запишете час за консултация във „Вита Ин Витро Център” всеки ден между 08:00 и 16:00 ч. на тел: 02/960 49 90

www.vita.bg

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве