10 състезания, които си струва да видите през 2015-а

Финал в Шампионската лига по футбол... Копа Америка през лятото... Световна лига по волейбол, Супербоул, финали в НБА, НХЛ, развръзки в четирите турнира от Големия шлем в тениса... Всички знаем, че това са акцентите на спортната 2015-а.

Но има събития, които си заслужава да видите. Надпревари със свръхнатоварвания или на уникални места и с традиция от векове. Не всички са в задъхания ритъм и под светлината на прожекторите на професионалния спорт.

Но нито едно от тях не е за изпускане.

Арктическото ултранадбягване в Юкон (8 - 21 февруари)

Ако тръгнете с кола, ще ви трябват 7 часа и 57 минути да изминете близо 650-те километра между Уайтхорс и Доусън на територията на Юкон. Така твърди гугъл...

Но надбягването не е с коли, а на ски и с огромни дисаги от екипировка. А освен всичко е през лютия февруари. Това е серия от надпревари, която стига до Феърбанкс, Аляска. През 2013-а победителят пристигна на финала за 186 часа и 50 минути, а последният - за около 300 часа.

Няма награден фонд - чиста проба предизвикателство за участниците.

Маратонът на Пхенян (12 април)

През 2015-а Северна Корея отваря маратона си за участници от цял свят - включително аматьори. Така че - какво чакате? Пътуването от Пекин или Шанхай в двете посоки струва около 1100 евро. Тръгва се организирано, като се пристига на мястото на 11 април, а на 12-и участниците ги чака „енергийна закуска“ преди бягането.

Стартът и финалът са на 70-хилядния стадион „Ким Сун II“, където ложите са пълни с партийни лидери. Но по трасето има атракции като Триумфалната арка (не онази от Париж), тунелът Курун и Кулата на вечния живот „Денис Родман“...

Надпревара с гигантски хвърчила в Широн (4 - 8 юни)

Идеята е да се вдигнат високо във въздуха хвърчила, изработени от цял отбор. Те са по 20-30 метра и целта е да оставиш по-дълго над земята произведението на твоя тим. Така се печелят точки. Състезанието има вековна история и събира любители от цял свят.

Европейски олимпийски игри, Баку 2015 (12 - 28 юни)

Повече от 6000 атлети ще се включат в първите в историята летни Европейски олимпийски игри - отговор на популярните и утвърдени Панамерикански, Азиатски и Африкански игри. А защо са в Баку, на ръба между Европа и Азия? Много просто - Азербайджан иска да се докаже като способен бъдещ домакин на олимпиада.

Роял Аскът (16 - 20 юни)

Това е толкова стара английска традиция, че е... кралска работа! Основава я кралица Ан през 1711 г. Надбягването е край двореца Уиндзор и публиката е със строг етикет на обличане. Само сака, смокинги и костюми!

Това е разкошно конно надбягване, луксозно и ухаещо на парфюм от публиката. Край паркура се лее шампанско, дамите са с пищни шапки, а мъжете - като излезли от „Мери Попинс“.

Кралица Елизабет II гледа на традицията много сериозно и не е пропускала Роял Аскът от 1945 г. Очаква се там и сега за 70-и път.

Тихоокеанските игри (4 - 18 юли)

Домакин ще е Папуа Нова Гвинея и дори да не ви се вярва, игрите ще пръскат колорит за 15-и път. Имат традиционни спортове като волейбол, футбол и плуване, но и 3 вида ръгби, крикет, боулинг, баскетбол със 7 играчи (популярен в региона дамски спорт) и др. За капак - на последните игри през 2011-а само в бодибилдинга бяха раздадени 27 комплекта медали!

Надпреварата за трофея „Неру“ (8 август)

Надбягването с лодки е всяка година, на втората събота от месец август. Неособено спокойните води на езерото Пунамада в Индия са домакин, а състезанието е зрелище. Лодките са дървени, имат змийски и лъвски глави на носа, а край водите стотици си устройват пикник с прясно уловена риба, танцуват и пеят - това е шоуто на годината за местните.

Африканската олимпиада (4 - 19 септември)

За 11-и път африканският спорт ще се събере за най-голямото континентално събитие. Домакин е Бразавил - столицата на Конго. Това далече не е само спортна проява, като обикновено покрай игрите стават куп срещи на лидерите на водещите страни в Африка, а откриването е пищно... като за олимпиада. И тази година, както и през 2011-а, мотото на игрите е: „Да обединим Африка“.

Тичането Бен Невис (5 септември)

То не е точно надбягване, по-скоро - тичане по хълма на Форт Уилямс в Шотландия. Легендата казва, че Пол Макдонълд, майстор в изработката на мечове, изрекъл: „Огледайте се, планините ни зоват. Това не са просто хълмове, това са предизвикателства!“ И така започнало всичко. Първите записки за организирано състезание на това място са от 1895 година, а първото официално е през 1951-ва. Трасето е дълго 14 км и не е за всеки. Което не пречи от година на година все повече хора да прииждат, за да участват.

Световното първенство по ръгби (18 септември - 31 октомври)

Най-дългото световно изобщо в спорта тази година ще е във Великобритания, където играта намира своите корени. Тук няма да откриете любителския чар на някои от горепосочените събития. Това ще е шоу на страстта, където най-добрите отбори в света ще се сблъскат пред препълнените трибуни на стадиони като „Уембли“, „Милениъм“, „Туикънъм“ и „Сейнт Джеймс Парк“. Все още има билети за финала - вървят между 1350 и 2000 паунда в интернет.

Фаворит за титлата е Нова Зеландия, последният шампион от първенството преди 4 години.

 

 

 

 

 

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт