Москов: Местан да обясни на лекарите, че лъжат

Ако г-н Местан казва, че аз лъжа и ме обвинява в лъжа, това означава, че обвинява всеки един от лекарите от Спешна помощ в лъжа. Ако държи на това си твърдение, призовавам го да отиде още тази вечер в някой център на Спешна помощ и да им обясни, че те лъжат, че са ги били. Желая му успех.

Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов преди среща с парламентарната група на Реформаторския блок в Народното събрание, съобщи БГНЕС.

По-рано днес на брифинг в централата на ДПС Лютви Местан обяви, че призовава премиерът Бойко Борисов да поиска оставката на Москов заради лъжа и се закани, че ако не го направи, ДПС ще внесе вот на недоверие към правителството. Лютви Местан се позова на отговор от министъра на вътрешните работи Веселин Вучков, според който нападенията над лекари за 2014 година са 17, което не отговаря на твърденията на Петър Москов за 225 случая.

Запитан откъде идва това разминаване в данните - 17 срещу 225, Москов отговори, че още преди два месеца разминаването с данните на МВР е било признато, защото "не всеки от битите лекари, фелдшери, сестри или шофьори е подал оплакване за всеки инцидент". Той даде и пример със случая от Перник, при който бит лекар е отишъл на работа на следващия ден със шефове и е обявил, че няма намерение да подава оплакване в полицията.

Именно поради тази причина се получава разминаването, категоричен бе Москов. "Данните, които събира МВР не биха могли да бъдат точни по професия", добави той. Цитираните от него данни са тези, които са събрани от спешните центрове и те са качени на сайта на здравното министерство.

"Ако някой се съмнява в моите думи, значи се съмнява в думите на всеки един от работещите в тези центрове, а това е доста долно дори за баналната политическа игра като тази на г-н Местан", подчерта Москов.

Москов благодари на Вучков за добрите съвместни действия и ясната координация, като посочи, че след предприетите действия и срещите с ромски организации и Сдружението на общините, практически нападения над екипи на Спешна помощ няма. "Отварянето на тази тема сега е неуместно и цели нещо друго. Държавата е предприела действия, с които проблемът е минимализиран или решен.

Москов припомни, че при първия случай, в който ДПС са поискали оставката му, той е обявил, че "за него това е чест". Сега ми изглежда фарсово и дори се чудех дали да отговарям, призна Москов.

Според Москов "има една политическа сила, която е извън борда на активната политика и там политиката не е свързана с идеи, а с реализация на техните кадри". Тази партия се мъчи да бъде част от политическия диалог с такива неща, обяви той визирайки ДПС. Здравният министър обяви, че повдигната от Местан тема е "извън времето и пространството". "ДПС търсят дестабилизация и връщане във властта и управлението, за да правят това, което винаги са правили", категоричен бе той.

Запитан дали се чувства "етически непригоден", както обяви Местан, Москов отвърна, че това е "страховит термин", издаван на гражданите по времето на Държавна сигурност. "Нима г-н Местан казва, че такъв проблем не съществува? Ако казва това, той е слепец", обяви Москов.

Здравният министър посочи, че в разговорите с циганските общности не е имало проблем в разбирателството. "Оказа се, че има проблем със защитниците на модела на гетото, като г-н Местан. С тях нямам разговор", обяви Москов. По отношение вота на недоверие, който от ДПС обявиха, че ще внесат, ако премиерът Борисов не поиска оставката на здравния си министър, Москов отвърна, че "да се подценява нивото на мнозинството и на министър-председателя, че те могат да участват в банални политически игри, е лоша оценка". Те са различен тип хора и няма да паднат на нивото на г-н Местан, обяви Петър Москов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини