Вируси повалиха 200 000 работещи българи

Пикът на грипната епидемия идва през февруари

Грипът и дихателните инфекции повалиха на легло близо 200 000 работещи българи над 30 години. Това показват последните данни на Националния център по заразни и паразитни болести към 18 януари т.г. Цифрата е впечатляваща, при положение че около 1,5 млн. са българите, които плащат данъци и осигуровки и върху тях се „крепи" държавата, както често припомнят социалните експерти. У нас не се правят изчисления колко ще загуби икономиката ни от заболеваемостта, а много родители пък са принудени да вземат болничен, за да гледат децата си.

Точно 18 880 са болните българчета до 4 г., а тези между 5 и 14 г. са 33 448. В следващата група - между 15 и 29 г. повалените от дихателни заболявания са 70 835. Всички официално регистрирани кашлящи и кихащи са 384 354 души.

Пикът на грипната епидемия обаче ще настъпи с идването на февруари, тъй като все още масово заболеваемостта е под критичната от над 200 болни на всеки 10 000 българи от населението (виж таблицата).

Това съобщи пред „Труд" д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Изследванията показват, че случаите на грип в основния си процент се дължат на мутиралия „Тексас". Но все още е рано за усложненията.
Община Бургас първа обяви епидемия в понеделник, а учениците са в грипна ваканция до края на седмицата. „Дано колегите там не са избързали с въвеждането на мярката, защото е възможно, когато децата се върнат в час, вирусите да са се развихрили още повече и така ще ги „хвърлим" в още по-рискова среда", притеснено каза д-р Кунчев. Болните в морския град и околията са 260 души на всеки десет хиляди, но не само този показател оказва влияние, когато се обявява епидемия. „Трябва да се вземе предвид дали са се увеличили драстично посещенията при джипитата и дали лавинообразно са нараснали продажбите в аптеките на медикаменти срещу респираторните заболявания", каза още д-р Кунчев. По традиция най-много прегледи се отчитат при децата, тъй като родителите им се притесняват за тях и ги водят на лекар дори само с температура от 37,5 градуса.
В предепидемична ситуация е Плевенско. Но има региони като Разград и Търговище, в които от години справките показват, че „заразите" там трудно намират терен. Феноменът често се обяснява с това, че местните хора залагат на витаминозна храна като чесън, салати с целина и магданоз, и всички познати народни рецепти срещу дихателните инфекции.

Акцент: Диагностицират се пневмонии и бронхити, но те все още не са толкова често

Докторите:

Лекарствата срещу
вируса -
до 48-ия час


Два са медикаментите, които Световната здравна организация е утвърдила срещу грипните вируси и препоръчва те да се приемат до 48-ия час след като болният усети типичните за тежкото заболяване симптоми. А те са: силни болки в мускулите и слепоочията, мощна отпадналост, висока температури, втрисане и усещане като „полазване" от мравки.
Ако посегнете към двете лекарства по-късно, те няма да окажат желания силен ефект. И най-важното е, щом се разболеете да останете у дома, защото в противен случай състоянието ви ще се влоши, а и ще заразите останалите си колеги.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве