На 19 март 2018 да почерпят

Путин печели нов мандат с над 75% Изказа големи благодарности за резултата

ЦИК на Русия: Владимир Путин печели 74,55% от гласовете

Зам.-шеф на ФБР работел срещу Тръмп

Цвета Караянчева: Парламентарният контрол ще повиши демократичната легитимност на Европол

Сестрата на Митко Цонев: Музиката ми дава сила

ЧСИ завели 246 000 дела срещу длъжници Събрали са 1,1 милиарда лева през 2017 г.

Христо Стоичков: Браво, армейци!

„Гласът на България“ раздели съпрузи

Късметлия спечели близо половин милиард от лотарията в САЩ

В топ 10 сме по недостиг на кадри 62% от фирмите трудно намират работници

Евродепутатът Емил Радев: Европейската комисия не ни притиска за конвенцията Не изисквала полови обучения в училищата

Пешеходецът побеждава в центъра на София Тръгват конкурсите за връзката на бул. “Витоша” с Ларгото и улица “Съборна” с Градската градина

Сенатори предупредиха Тръмп да не уволнява прокурор Робърт Мълър, оглавяващ разследването за руска намеса в изборите на САЩ

46 алпийци постъпиха в армията Изпълняват задачи при орлите

Гърците пишат история

Изкуствено се раздухват страхове от идването на СИРИЗА на власт

В неделя Гърция ще бъде изправена пред най-критичните парламентарни избори в своята история от 1974 г., когато падна хунтата. До тези извънредни избори се стигна, след като парламентът не можа да избере президент на страната. Те могат да бъдат спечелени от една радикална лява партия, изгряла на политическия небосклон преди няколко години – СИРИЗА, с лидер Алексис Ципрас, която обещава коренни промени в отношенията си с кредиторите на Гърция и в политиката на икономии. СИРИЗА изразява интересите на бедните и средните слоеве от населението, като обединява различни левичарски течения.

У нас и в европейските медии тази партия е наричана крайна левица. Това се възприема като евфемизъм на „екстремистка“, „терористична“ и т.н. А е точно обратното. „Сириза“ е демократична лява партия, привързана към парламентаризма и европейските ценности. Историята й започва с отцепването й от ортодоксалната комунистическа партия, когато нейните членове бяха наричана еврокомунисти. Сред тях са такива национални герои като Манолис Глезос, човекът, който издигна гръцкото знаме на Акропола по време на немската окупация. На 92 г., днес той е евродепутат.

На другия полюс е консервативната „Нова демокрация“ (начело с издънката на старата гръцка буржоазия и възпитаник на “Харвард” Андонис Самарас), която стана водеща сила в управляващата коалиция през юни 2012 г. На подкрепата за Самарас в Гърция се гледа като на вот за политическа стабилност. Още по-силна е тази подкрепа на международната сцена и особено в Германия – главният кредитор на Гърция.

Според последните социологически изследвания СИРИЗА води с близо 7% на „Нова демокрация“ и тази разлика се стабилизира. По-важното е, че СИРИЗА вече наближава 34%, които са крайно необходими, за да може, след като получи като победител 50 мандата бонус в 300-членния парламент (гръцката избирателна система дава допълнителни мандати за първата политическа сила, б.р.), да състави самостоятелно правителство. Това е и главният залог на изборите. Не само защото СИРИЗА ще може да изпълнява собствената си програма, но и защото трудно ще намери партньор сред останалите партии, които ще влязат в парламента.

Ортодоксалната комунистическа партия с около 4% в сондажите отказва да влезе в каквато и да е коалиция. Неофашистката „Златна зора“ (с 6%) пък е нежелана от всички. Новата партия „Потами“, която е трета със 7%, по-скоро ще се присъедини към управляващата досега коалиция. На ръба на влизането в парламента – с едва 3%, е могъщата някога ПАСОК. Тя бе обезсилена от новата партия на бившия лидер Георгиос Папандреу, който се отцепи, но вероятно ще остане вън от парламента.

Много въпроси се задават как е възможно в Гърция да се роди неофашистка партия като „Златна зора“. Съвсем нормално е в една страна, в която е имало жестока гражданска война, да има тлеещи огнища на омраза и от двете страни. Има и носталгия по времената на хунтата, когато армията попречи на левицата да спечели изборите. При такива остри социални сътресения тези крайности изплуват на повърхността. Не стана ли така и във Франция? А да не забравяме и за огромния проблем с имигрантите, които създават голямо напрежение в гръцкото общество и пораждат ксенофобски настроения.

Какво иска да промени СИРИЗА? В програмата й са залегнали точки като: отказ от плана за строги икономии; повишени обезщетения при съкращения, минимална работна заплата, приравнена към средното ниво в ЕС, т.е. 1300 евро на месец; увеличение на пенсиите; назад към публичната собственост в комуналните услуги, енергетиката, телекомуникациите и др.; при национализация да се създават публични дружества с участието на работници и служители; да се формират структури за държавна намеса в банковата система; национализация на всяка банка, която се нуждае от подкрепата на държавата; отказ от приватизацията на някои по-големи стопански обекти.

Изкуствено се раздухват някои страхове от идването на СИРИЗА на власт. Никакво излизане на Гърция от еврозоната няма да има. Олигарсите ще бъдат обложени с по-високи данъци, но това обещава за САЩ и президентът Обама. Олигарсите вече няма да имат възможност например да получават безплатно лицензи и въобще да печелят незаконно за сметка на данъкоплатците.

И нещо много важно за южната ни съседка. В Гърция избори се печелят с леви лозунги, защото такива са настроенията на хората. Но упражняването на властта налага по-голяма умереност за по-крайните намерения.

Не бях отразявал избори в Гърция през последните години и съм изненадан от липсата на шумни партийни митинги в центъра на Атина, речи от балконите на партийните лидери и коли с тонколони и плакати. За какво са ни, от това полза няма – казват обикновените гърци. Те са замислени, спорят предимно в семейна среда и каквото и решение да вземат, то ще е добре обмислено и отговорно.

Коментарът е специално за “Труд” от специалния пратеник на ТВ 7 за изборите в Гърция.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.