Борисов: Никакви отстъпки за фермерски бензиностанции

Земеделските производители ще трябва задължително да монтират нивомери и касови апарати на ведомствените си бензиностанции, които да подават онлайн данни към НАП. Това заяви вчера премиерът Бойко Борисов по време на срещата на бизнеса с правителството.

„Фермерите трябва да знаят, че няма да отстъпя за нивомерите. В страната има над 1200 такива бензиностанции, при които няма никаква отчетност, защото не са свързани с НАП. Сумата, която ще похарчат за един обект, е от порядъка на 5000 лева - това не е нещо, което може да ги спре“, каза Борисов, изтъквайки, че само тази година фермерите ще получат 1,1 млрд. лв. европейски пари за обработваема земя.

По-късно вчера аграрната комисия по земеделие към парламента отложи гласуването на законопроект за отмяна на изискването към ведомствените бензиностанции, внесен от Румен Йончев, депутат от БДЦ.

На комисията финансовият зам.-министър Людмила Петкова посочи, че за 30% от продадените горива в страната не са платени акциз и ДДС и това е една от причините финансовото министерство да предложи и ведомствените бензиностанции да монтират уреди за връзка с НАП.

„За да съберете тези 30 млн. лв., ние трябва да дадем 200 млн. лв. Заради бълхата ще изгорим палтото“, контрира председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров. По данни на аграрния бранш новите уреди ще засегнат около 10 000 земеделци, всеки от които обработва над 300 дка ниви.

В петък финансовият министър Владислав Горанов ще има среща със земеделски организации с цел да се постигне консенсус между министерството и фермерите. Може да се допишат изключения за по-малките резервоари за гориво.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес